Ο αναλώσιμος και ο επερχόμενος!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είναι απρόβλεπτες οι τροπές του «παιχνιδιού» της ιστορίας και τέτοιες ζούμε τούτες τις ζοφερές ώρες στην Ελλάδα. Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια πελώρια αποδοχή στην Ελλάδα, αλλά τα ερείσματά του στο εξωτερικό ήταν ανύπαρκτα. Σήμερα βιώνουμε τα ακριβώς ανάποδα. Στο εσωτερικό της χώρας το κύρος του είναι στο ναδίρ, αλλά τυγχάνει υψηλής αποδοχής, από μεγάλους παίκτες του παγκόσμιου γεωστρατηγικού παιχνιδιού.

Ενδεικτική άλλωστε η στήριξη της κ-ας Μέρκελ προς τον πρόεδρο της συγχωνευθείσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά. Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, μας το έδειξε βροντοφώνως … Η γερμανίδα καγκελάριος αποτιμά τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα «επιδέξιο» παίκτη, που μπορεί την κατάλληλη στιγμή, να κάνει τις κατάλληλες κωλοτούμπες και να τελικά να βγαίνει νικητής – ναι αλλά με τι κόστος για την πατρίδα του, θα ρωτούσαμε ευγενικά την κ-α Μέρκελ; Κάτι που έπραξε αδίστακτα ο έλληνας πρωθυπουργός, με το Δημοψήφισμα το 2015, τελικά ολετήρα για την Ελλάδα, αφού τα capital controls που ακολούθησαν, γονάτισαν την ελληνική οικονομία και σώρευσαν ακόμα μερικά δισεκατομμύρια χρέος. Ζωτικής σημασίας για την σχέση της κ-α Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το γεγονός, ότι έστω και ψευδεπίγραφα, με την «έξοδο» της Ελλάδος από τα μνημόνια, η γερμανίδα καγκελάριος, ανακουφίστηκε από το μεγάλο της αγκάθι, που λέγεται «ελληνικό πρόβλημα».

Αλλά και στην υπερδύναμη – Αμερική, ο Αλέξης Τσίπρας, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον σκληρό πυρήνα των leaders που επικαθορίζουν την πολιτική των ΗΠΑ. Είναι πρωτόγνω-ρο για τις διεθνείς σχέσεις της υπερδύναμης, ότι ενώ άλλοι έλληνες πρωθυπουργοί δεν θα αποφάσιζαν έστω και την εγκατάσταση μιας αντλίας πετρελαίου στην βάση της Σούδας, ένας αριστερός πρωθυπουργός, υπογράφει αβρόχοις ποσί τα πάντα για τους Αμερικανούς, στην Ελλάδα ! Αβασάνιστα τοποθέτηση αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμών στο ελληνικό έδαφος, χωρίς κανένα ενδοιασμό ! Και κοντά σε όλα τούτα ήλθε και η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφυτη με τα δυτικά συμφέροντα και με πολύ μεγάλο κόστος για τον πρωθυπουργό, που εδραιώνει σε Αμερικανούς και Άνγκελα Μέρκελ την πεποίθηση, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο άνθρωπός τους. Αποπερατώνει όλα τα ακανθώδη θέματα για αυτούς και το μείζον, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι !

Πρακτικά όμως στην Ελλάδα και για τις επικείμενες εκλογές βεβαίως, αυτές οι σχέσεις δεν διαδραματίζουν κανένα σοβαρό ρόλο. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ εικάζουν, ότι με έναν μαγικό τρόπο, η Αμερικάνικη πρεσβεία θα δώσει εντολή ! και θα αναστραφεί το συντριπτικά δυσμενές κλίμα στην Ελλάδα, εναντίον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ! Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Κατά αντιστοιχία αναμένουν εν είδει από μηχανής θεού, μια στήριξη από την κ-α Μέρκελ, για να αποσοβήσουν τον όλεθρο. Δεν υπάρχουν σήμερα ωστόσο αυτά στο πραγματικό πολιτικό παιχνίδι. Σε άλλες εποχές μπορούσε ο ξένος παράγοντας να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Σήμερα κατηγορηματικά ΟΧΙ. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί φίλοι του Αλέξη Τσίπρα, δεν γοητεύονται από τις πρόσκαιρες αγάπες του προέδρου τους, με την κ-α Μέρκελ ή τα θερμά φλερτ με τους Αμερικανούς. Τουναντίον τους εκνευρίζουν αφόρητα. Και αισθάνονται έντονα τον αναπόδραστο πολιτικό θάνατο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς για τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, οι στηρίξεις αυτές έχουν ημερομηνία λήξης και διακόπτονται βίαια, όταν το «αντικείμενο» της στήριξης, παύει να είναι πολιτικά χρήσιμο ή προσπερνιέται δυναμικά από τον ρουν των εξελίξεων… Και ακριβώς την ίδια πολιτική με τις ξένες δυνάμεις, θα ακολουθήσουν και άλλοι θεσμικοί φορείς της χώρας, όπως ομογένεια, πανεπιστημιακή κοινότητα, εκκλησία κ.α. που σύντομα θα απαγκιστρωθούν από τους μέχρι εχθές πολύτιμούς «φίλους» τους και θα ακολουθήσουν την ροή της Ιστορίας, δηλαδή, τον επόμενο έλληνα πρωθυπουργό. Ατυχώς για τους κυρίους Τσίπρα, Καμμένο, έρχεται στις επικείμενες εκλογές, αναπότρεπτα οδυνηρό τέλος !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Παλαιότερα άρθρα: