Ο Αρχιεπίσκοπος Σκοπίων απειλείται με καθαίρεση

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ Ειρηναίος έβαλε πυρά εναντίων του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου μετά από επιστολή του δεύτερου στην οποία κατηγορούσε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη για εγκλήματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ Ιωάννης, που είναι διωκόμενος από το κράτος των Σκοπίων εδώ και πολλά χρόνια, πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια στη φυλακή, ενώ παράλληλα έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, χωρίς το κράτος να δείχνει την παραμικρή ευαισθησία.

Ο σχισματικός αρχιεπίσκοπος κ Στέφανος, τωρινός προκαθήμενος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων κατηγόρησε τον προηγούμενό του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε επιστολή του προς το Πατριαρχείο της Σερβίας. Ο πατριάρχης απάντησε με πολύ έντονο τρόπο, καταρρίπτοντας όλες τις κατηγορίες και βάζοντας τον εαυτό του μπροστά. Έγραψε πως το μεγαλύτερο μέρος του ποσού στο οποίο αναφέρεται ο κ Στέφανος είχε ξοδευτεί την περίοδο μεταξύ 1998-2002 όταν ακόμη πατριάρχης και Ιωάννης ήταν μαζί. Επίσης αναφέρει πως αντί για ψευδείς κατηγορίες θα ήταν προτιμότερο να λάμβανε ενημέρωση για το ζήτημα της απελευθέρωσης του διωκόμενου μητροπολίτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος είναι ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων και όπως τον ενημερώνει ο πατριάρχης στην επιστολή του, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσει εκκλησιαστικό δικαστήριο εναντίων του, καθώς κατηγορείται ως ο κατεξοχήν υπεύθυνος για «την επίμονη παραμονή της Εκκλησίας του στο σχίσμα».

Οι εκκλησίες των Βαλκανίων έχουν υποστεί πολλαπλούς κατακερματισμούς ήδη από τον 19ο αιώνα κυρίως στη βάση των ταραχωδών πολιτικών γεγονότων και των εθνικιστικών κινημάτων που αναπτύσσονταν ανά περιόδους και για διαφορετικούς λόγους. Σήμερα, δεν βοηθάει ακόμη περισσότερο και η εθνικιστική και διαπλεκόμενη κυβέρνηση της FYROM που καταγγέλλεται για τη δίωξη του νομίμου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας των Σκοπίων Ιωάννη. Το λυπηρότερο όλων ωστόσο είναι πως οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες δεν δείχνουν ικανές να επανέλθουν στις οικουμενικές ρίζες τους και να αποτελέσουν έτσι τη βάση συναδέλφωσης των βαλκανικών λαών.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από dogma.gr

Φωτό: Πατριάρχης Σερβίας κ Ειρηναίος

Παλαιότερα άρθρα: