Ο Βαρουφάκης με κάποια πολύ δυνατά μυαλά σύμβουλοι των Εργατικών στην Αγγλία. Έτυχε ή Πέτυχε;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

 

Ο Βαρουφάκης θα συμμετέχει σε μία συμβουλευτική επιτροπή του κόμματος των εργατικών η οποία θα συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες και θα διαμορφώνει πολιτικές κατά της λιτότητας ή ίσως πιο σωστά πολιτικές εναλλακτικές ως προς τη λιτότητα.

 

Στην ίδια ομάδα θα είναι ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ και ο Τομά Πικετί (συγγραφέας του βιβλίου «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα»), όπως και η διάσημη σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ιταλία, οικονομολόγος Μαριάνα Ματσουκάτο που ειδικεύεται στα οικονομικά της καινοτομίας.

 

Οι παραπάνω θα είναι σύμβουλοι του κ. Κόρμπιν και θα συμμετέχουν σε μια συμβουλευτική επιτροπή υπό τον εκπρόσωπο των Εργατικών για την Οικονομία Τζον Μακ Ντόνελ, έναν σκληροπυρηνικό αριστερό σύμμαχο του κ. Κόρμπιν, με στόχο να διαμορφώσουν πολιτικές κατά της λιτότητας. Η επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει  κάθε τρεις μήνες.

 

Πολλοί νομίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαργυρώνει την καριέρα του ως υπουργός οικονομικών με θέσεις συμβούλου σε άλλες χώρες. Αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Σίγουρα η θέση του υπουργού ήταν ένα καλό input στο βιογραφικό του. Ωστόσο με τους συναδέλφους του που θα βρίσκονται σε αυτή την ομάδα έχουν συνεργαστεί πολλάκις και αποτελούν και μία φιλική παρέα.

 

Αυτό που κυρίως τους ενώνει είναι η κοινές ιδεολογικές τοποθετήσεις, αφού λίγο πολύ είναι όλοι τους αυτό που θα λέγαμε ριζοσπαστικοί κευνσιανιστές. Έχουν όμως δουλέψει και πολύ μαζί, με την Ματσουκάτο, που ακουγόταν λιγότερο από τον Στίγκλιτς, δεδομένου ότι ο δεύτερος κατέχει και νόμπελ, να είναι σύμβουλος του υπουργείου οικονομικών της Ελλάδας επί υπουργίας Βαρουφάκη.

 

Μάλιστα είχαν κάνει και εξαιρετική ακαδημαϊκή δουλειά, άλλο αν πολιτικά δεν χρησιμοποιήθηκε από το οικονομικό επιτελείο.

Παλαιότερα άρθρα: