Ο βιασμός της κοινής λογικής, η ομπρέλα και το πέπλο του “ευρωπαϊκού ιδεώδους”

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Ματίνα Παινεσάκη

Τα γεγονότα τρέχουν με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα συμπεράσματα πολλά. Αναντίρρητα οι στιγμές  που ζούμε είναι ιστορικές. Διάβασα πολλά αυτές τις μέρες, δέχθηκα κι εγώ όπως και όλοι οι ανήσυχοι νέοι ένα βομβαρδισμό πληροφοριών. Άκουσα αναρίθμητες αθλιότητες, από τα γνωστά πολιτικά σκουπίδια της χώρας. Είχα πει πως δε θα μιλήσω, όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να βιάσουν τη λογική μου.

Είμαι υπέρμαχος της ιδέας του ευρωπαϊκού ιδεώδους, έζησα, σπούδασα, δούλεψα και εξακολουθώ να δουλεύω σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες  (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη της Ευρώπης. Έχω πάθος με την ιδέα της αμοιβαίας αλληλεγγύης και του σεβασμού των πολιτισμικών, εθνικών και πολιτικών ιδιαιτεροτήτων. Πιστεύω στην ιδέα της συνεργασίας, της ισονομίας, της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας των ευρωπαϊκών λαών, κάτω από τη δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου συνύπαρξης, δομημένο σε συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατίας οι οποίες θα προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα-ευρωπαϊκή ομπρέλα-.

Έπειτα από όλα όσα βιώνουμε τις κρίσιμες αυτές για τη χώρα μας στιγμές και έπειτα από πολλή σκέψη ένα αναπάντητο ερώτημα βασανίζει τη λογική μου. Για ποια ομπρέλα γίνεται αυτή η συζήτηση σήμερα; Για την ομπρέλα εκείνη, η οποία θα στεγάζει και θα διασφαλίζει την ασφάλεια, την ευημερία, την πρόοδο και την εξέλιξη των ευρωπαϊκών λαών, μακριά από στεγανά, διακρίσεις, απειλές και ανασφάλειες; Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, εμείς σήμερα ανεξαρτήτως του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ, γιατί δε νιώθουμε ασφαλείς; Η απάντηση είναι απλή: η ομπρέλα έχει μετατραπεί σε πέπλο, ένα τσαλακωμένο ευρωπαϊκό πέπλο.

Κι αναρωτιέμαι κάτω από αυτό το πέπλο θέλω πραγματικά να ζήσω;;

Άρθρο 2

“Η Ένωση θέτει ως στόχους: — να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης και να επιτύχει ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη, ιδίως με τη δημιουργία ενός χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, με την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και με την ίδρυση μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία θα περιλάβει, εν καιρώ, ένα ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της  παρούσας συνθήκης

https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/ce32120061229el00010331.pdf

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Παλαιότερα άρθρα: