Ο Ερντογάν ποινικοποιεί τις φιλοκουρδικές πολιτικές θέσεις

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Ερντογάν επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη φιλοκουρδική πολιτική στην Τουρκία, καθώς γίνεται φανερό μετά τη δεύτερη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε εχθές εναντίον της συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης». Μία ημέρα πριν αντίστοιχη διαδικασία ξεκίνησε εναντίον του άλλου ηγέτη του κόμματος, του Σαλαχατίν Ντεμιρτάς, όπως μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αφορμή για αυτή την πολιτική δίωξη αποτέλεσαν δηλώσεις που είχε κάνει η Γιουκσεκντάγ νωρίτερα τον Ιούλιο υπέρ των κούρδων ανταρτών της Συρίας, οι οποίοι κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση ότι είναι σύμμαχοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Αντίστοιχα για τον Ντερμιτάς ξεκίνησε δικαστική έρευνα για διατάραξη της δημόσιας τάξης και υποκίνηση βίας, ενώ στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται κατηγορίες που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2014, οπότε είχαν λάβει χώρα διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων της Συρίας που απειλούνταν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Όλα αυτά φυσικά συμβαίνουν στον απόηχο των υψηλών ποσοστών που έλαβε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που συνέβαλε στην αποτυχία του κόμματος τους Ερντογάν να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι ηγέτες του HDP, θεωρούν ότι το ισλαμοσυντηρητικό κατεστημένο του Ερντογάν επιδιώκει να τους «τιμωρήσει» για την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι ψηφοφόροι τους.

Παλαιότερα άρθρα: