Ο Ερντογάν υποδέχεται τον Τσίπρα με επικηρύξεις, παραβιάσεις και… απαιτήσεις

Διαβάστε επίσης

Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στην Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς που έχουν λάβει τους οποίους αρνείται να εκδώσει η Ελλάδα, έναντι 700.000 ευρώ, τον καθένα.

Η Άγκυρα ενέταξε τους «οχτώ» στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.

Προβληματικές δηλώσεις

Παράλληλα, χθες Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αλέξη Τσίπρα θα περιλαμβάνει «την τουρκική μειονότητα στη Θράκη, την υφαλοκρηπίδα και τα νησιά.»

«Με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα. Αύριο θα έχουμε μία πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο ΤΑΠ, o turkish stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά», είπε ο Ιμπραΐμ Καλίν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Περισσότερες από 30 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο έκαναν δύο κατασκοπευτικά CN-235, μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο έγιναν από δύο κατασκοπευτικά CN-235, ενώ υπήρξαν και δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Η πρόσκληση στον Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να παρευρεθεί στο δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που, σε παρόμοια επίσκεψη, η Άγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίσημο δείπνο το οποίο παρατίθεται προς τιμή Έλληνα πρωθυπουργού.

Παλαιότερα άρθρα: