Ο Κέρι στη Μέση Ανατολή για την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ-Παλιστίνης

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής


O Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσει να αποτρέψει νέα περιστατικά βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, καθώς και να βελτιώσει την γενικότερη κατάσταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Το ταξίδι θα σηματοδοτήσει τις πιο άμεσες ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ των δύο πλευρών εκ μέρους του Κέρι, δεδομένου οι υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών περσινές συνομιλίες απέτυχαν. Σήμερα, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη βιώνουν τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων ετών.


«Θα μεταβώ εκεί σύντομα, σε κάποια κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να προσπαθήσουμε να εργαστούμε για την επιστροφή των δύο μερών στο τραπέζι του διαλόγου», είπε ο Κέρι ενώπιον ακροατηρίου σε μια εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το του Κέντρο Belfer για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Harvard Kennedy School.


Τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί και είκοσι εννέα Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων δέκα υποτιθέμενων εισβολέων, έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, και σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει τις παλαιστινιακές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ, από όπου προέρχονταν πολλοί από τους δράστες των τελευταίων δύο εβδομάδων, από την υπόλοιπη πόλη.

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή, η λύση των δύο κρατών, «θα μπορούσε ενδεχομένως να καπηλευτεί από τον καθένα», αν τα περιστατικά βίας ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Τα φαινόμενα βίας έχουν προκληθεί εν μέρει από μουσουλμανικές αντιδράσεις γύρω από την αύξηση των εβραϊκών επισκέψεων στο τέμενος του Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, ιερή τοποθεσία για το Ισλάμ έξω από την Αραβική Χερσόνησο.

Η κλιμάκωση της βίας έχει προκαλέσει επίσης εικασίες ότι οι Παλαιστίνιοι ενδέχεται να ξεκινήσουν μια άλλη εξέγερση ή Ιντιφάντα, αντανακλώντας τις απογοητεύσεις της νέας γενιάς για την αποτυχία της ηγεσία τους να επιτύχει για την Παλαιστίνη μια κρατική υπόσταση.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: