Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τιμάται στην Ινδονησία με βραβείο που έλαβε ο Γκάντι

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μία από τις κόρες του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας Σουγκάρνο πρότεινε τη βράβευση του ηγέτη της Βορείου Κορέας για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Το σχόλιο μέσα από αυτή την πρόταση είναι η καταγγελία της «δυτικής προπαγάνδας» ενάντια στον Βορειοκορεάτη ηγέτη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κόρη του Ινδονησιανού προέδρου, Ραχμαουάτι Σουκαρνοπούτρι, είναι επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Σουκάρνο, το οποίο όπως η ίδια επιβεβαίωσε θα τιμήσει τον Σεπτέμβριο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν πάρει αυτό το βραβείο στο παρελθόν, ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι και η Αούγκ Σαν Σου Κι. Το γεγονός κυριαρχεί στον Ινδονησιακό τύπο και έχει προκαλέσει πολλά χλευαστικά σχόλια αλλά και καχυποψία.

Η Σουκαρνοπούτρι υπερασπίστηκε την απόφασή της λέγοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν «θα πρέπει να βραβευτεί για τον αγώνα του κατά του νεο-αποικιακού ιμπεριαλισμού».

Τα περισσότερα μέσα στην Ελλάδα που μεταδίδουν την είδηση, μένουν στο ευτράπελο και ειρωνικό του γεγονότος. Αυτό που παραλείπεται είναι το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ξανά κράτος με διεθνώς αποδεκτό καθεστώς και ως εκ τούτου κανονικές σχέσεις με τις ΗΠΑ που να έχει αποδώσει μία αντίστοιχη αναγνώριση στον ηγέτη της Βορείου Κορέας. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα αυτό ίσχυε και για πολλά άλλα κράτη με μη φιλελεύθερα αστικά καθεστώτα Αυτό που πιθανόν υποκρύπτεται πίσω από αυτή την απόφαση είναι μία κίνηση να ενοχληθούν οι ΗΠΑ ή έστω να συμβολικά να σημειωθεί η τάση προς έναν πολυπολικό κόσμο που φυσικά δεν είχαμε συνηθίσει όλες τις περασμένες δεκαετίες μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: