Ο Ξι Γινπίνγκ αρνείται την ευθύνη για τις κυβερνο-επιθέσεις, ενόψει επίσκεψης στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η κινεζική κυβέρνηση δεν υποκλέπτει εμπορικά απόρρητα ούτε υποστηρίζει κινεζικές εταιρείες που το πράττουν, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Γινπίνγκ καθώς ετοιμάζεται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη επίσκεψη.

«Η κυβερνοκλοπή των εμπορικών μυστικών και οι επιθέσεις τύπου hacking εναντίον κυβερνητικών δικτύων είναι το ίδιο παράνομες. Οι πράξεις αυτές συνιστούν ποινικό αδίκημα και πρέπει να τιμωρούνται σύμφωνα με το νόμο και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις», ανέφερε ο Ξι σε γραπτή συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται κοινές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, εξέδωσε τη Δευτέρα αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα ότι η κρατικά υποστηριζόμενη κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο πρέπει να σταματήσει, χαρακτηρίζοντάς τη ως θέμα εθνικής ασφάλειας και κρίσιμο παράγοντα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Δεν πρόκειται για μια ανεπαίσθητη ενόχληση, αλλά για μια οικονομική ανησυχία και ένα μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», απεφάνθη η Ράις κατά τη διάρκεια σχολίων στο Πανεπιστήμιο George Washington.

«Θέτει τεράστια πίεση στις διμερείς μας σχέσεις, και αυτό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τον καθορισμό της μελλοντικής πορείας των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ξι αναμένεται να έχουν έντονες συνομιλίες σχετικά με το θέμα, όταν ο Κινέζος ηγέτης επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, σε απάντηση των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικοδόμησης εγκαταστάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο Ξι δήλωσε στη συνέντευξή του ότι οι κινήσεις αυτές δεν θα πρέπει να υπερ-προβάλλονται ούτε να δαιμονοποιούνται.

Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Παλαιότερα άρθρα: