Ο Ναύαρχος Χάρις προειδοποιεί: Ο αμερικανικός στρατός θα επιχειρεί «παντού»!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Εν μέσω της διεθνής ανησυχίας που έχουν δημιουργήσει οι προκλητικές κινήσεις του ναυτικού των ΗΠΑ, κοντά σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, των οποίων την κυριότητα διεκδικεί η Κίνα, έρχονται οι δηλώσεις του Ναυάρχου Χάρι Χάρις, για να υπενθυμίσει την διεκδίκηση του ρόλου των ΗΠΑ ως υπερδύναμη.

«Τα διεθνή ύδατα και ο διεθνής εναέριος χώρος ανήκουν σε όλους» και δεν μπορούν να είναι «υπό την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο ναύαρχος Χάρις, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα.
«Ο στρατός μας θα συνεχίσει να πετά, να πλέει (σε θαλάσσιες οδούς) και να επιχειρεί παντού οπουδήποτε το διεθνές δίκαιο μας το επιτρέπει. Η Νότια Σινική Θάλασσα δεν αποτελεί ούτε θα αποτελέσει εξαίρεση» δήλωσε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Εμείς αυτό το βλέπουμε ως μία απέλπιδα προσπάθεια των Αμερικανών να συνεχίσουν να έχουν έναν ρόλο που όχι απλώς έχουν απωλέσει αλλά και που δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν. Έχει περάσει πλέον η εποχή της μονοκρατορίας των ΗΠΑ που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η ανάδυση των BRICS και ενός πολυπολικού κόσμου είναι πλέον γεγονός.

Παλαιότερα άρθρα: