Ο νέος τάφος της Βεργίνας και οι χειρισμοί της Αρχαιολόγου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Πριν ακόμη μάθουμε τελικά τι κρύβεται στην Αμφίπολη (τη στιγμή που γράφω περιμένουμε τις ευχάριστες, κατά πολλούς, ανακοινώσεις της κας Περιστέρη), έρχεται η είδηση της ανακάλυψης τάφου στη Βεργίνα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο τάφος είναι ασύλητος και βρίσκεται στο νεκροταφείο των Αιγών, σύμφωνα με ανακοίνωση μέσω facebook (;) της υπεύθυνης αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη.

Είναι πολλά τα ευρήματα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο ο οποίος ανήκει σε άνδρα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κυρίως ταφικά δώρα έχουμε υπόψιν μας αυτή τη στιγμή με φωτογραφίες από έναν ΄κάδο΄ (σκεύος που χρησιμοποιούνταν για να νερώνουν τον οίνο και να φτιάχνουν κρασί). Πρόκειται για δείγμα του υψηλού επιπέδου της μακεδονικής μεταλλουργίας.

Η ανακοίνωση της Αρχαιολόγου ήταν η εξής:

«Από ότι βλέπω… και κυρίως από ότι ακούω (το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς εδώ και δυο ώρες) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανασκαφή μας…. λοιπόν, πριν το θέμα ξεφύγει, θα σας δώσω μερικές πληροφορίες, αλλά περισσότερα όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες… Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ.”μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ… και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών…»

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην πορεία των εργασιών, όμως προσέχουμε από τώρα ότι η αρχαιολόγος είναι πολύ προσεκτική στο πώς θα χειριστεί το θέμα. Ενώ αρχικά η επιλογή της ανακοίνωσης μέσω facebook φάνηκε κάπως ανοίκεια για το πώς συνηθίζουν να λειτουργούν οι υπεύθυνοι αρχαιολογικών ανασκαφών, στην περίπτωση αυτή είναι μια προσπάθεια της υπευθύνου να δώσει κάτι στα media χωρίς να αφήσει να την ‘ενοχλήσουν’ όπως έγινε πρόσφατα με την κα Περιστέρη που φάνηκε να μην μπορεί να ελέγξει την πίεση από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τον καταιγισμό απόψεων από συναδέλφους της.

Παλαιότερα άρθρα: