Ο Νίκος Φιλντίσης παρουσιάζει τον “Υδράργυρο”

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Την περασμένη Παρασκευή ο ποιητής Νίκος Φιλντίσης παρουσίασε τη νέα του ποιητική συλλογή “Υδράργυρος” στο βιβλιοπωλείο “επί λέξει“. Την παρουσίαση έκαναν -από κοινού με τον ποιητή- ο εκδότης του περιοδικού “Οδός ΠανόςΓιώργος Χρονάς και ο ποιητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μπούρας.

nickfil

Ο Νίκος Φιλντίσης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανοσολογία στο King’s College του Λονδίνου. Το 2012 προτάθηκε για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή “Γιάννης Βαρβέρης”.

nickfil4

Ο “Υδράργυρος” αποτελείται από είκοσι ποιήματα και είναι η δεύτερη συλλογή του Νίκου Φιλντίση, μετά το “Παραβάν” (Οδός Πανός, 2012). Τα ποιήματα της νέας αυτής και πολλά υποσχόμενης συλλογής χαρακτηρίζονται από νεολογισμούς και σπάνιες λέξεις, με βασικά στοιχεία τους τον ανιμισμό, την προγονολατρεία και τη νοσταλγία.

Παράλληλα, η συλλογή συνθέτει την εικόνα ενός σεμνού, μετρημένου και συγκρατημένου ποιητή. Από τα ποιήματα του “Υδράργυρου” απουσιάζουν τα σημεία στίξης. Ο ποιητής πιστεύει ότι “η στίξη για την ποίηση είναι σαν τα όρια στον έρωτα” και προτρέπει τους νέους “σε μια ζωή δίχως όριο.”

FullSizeRender

Ο Φιλντίσης αποποιείται τον τίτλο του ποιητή, “αφού ούτε πρόκειται για μία ιδιότητα ούτε εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό, το ποίημα, όταν φύγει από τα χέρια σου, δεν είναι πλέον δικό σου, είναι ζωντανός οργανισμός.”

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του ποιητή προς την οικόγενειά του, αλλά και τους φίλους του που βρίσκονταν εκεί και τον στήριξαν ή και αποτέλεσαν πηγή έμνευσης κατά τη διάρκεια της συγγραφής της συλλογής. Η βραδιά έκλεισε με την υπόσχεση ότι “η ποίηση δε θα τελειώσει εκεί, κάτω από τους προβολείς ενός βιβλιοπωλείου.”

nickfil

nickfil1

nickfil3

Παλαιότερα άρθρα: