Ο Νταβούτογλου επιστρέφει την εντολή και φέρνει νέες εκλογές στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, πρόκειται να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με την αποτυχία έβρεσης κυβερνητικών εταίρων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για νέες κάλπες, όπως επιβεβαίωσε εχθές ο ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, Μπεσίρ Αταλάι.

Ο Αταλάι είπε ότι το συνέδριο του κόμματος θα γίνει την 12η Σεπτεμβρίου, πριν από τις επικείμενες εκλογές. Το συνέδριο αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το AKP στις εκλογές. Πρόκειται φυσικά για το κόμμα από το οποίο προέρχεται και ο Ερντογάν και το οποίο στήριξε ανοιχτά, και καταχρηστικά ως Πρόεδρος πριν τις εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις με το ρεπουμπλικανικό λαικό κόμμα CHP και το εθνικιστικό MHP, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με το πρώτο μάλιστα να ζητά ως όρο από το AKP να καταγγείλει τη διαφθορά της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Το πολιτικό σχέδιο των Ερντογάν – Νταβούτογλου φαίνεται πως προς το παρόν δουλεύει επιτυχώς. Με τις νέες επιθέσεις εναντίον των Κούρδων του PKK και το ναυάγιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το κουρδικό κόμμα HTP, η κυβέρνηση Ερντογάν προκάλεσε την ανησυχία του κόσμου για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Οι νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα Νταβούτογλου, με αυξημένα ποσοστά και με πιθανή δυνατότητα να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία.

Παλαιότερα άρθρα: