Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει την τουρκική προεκλογική εκστρατεία ως «αθέμιτη»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ευρωπαίοι παρατηρητές επέκριναν την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, την οποία ακολούθησε η επιστροφή του κόμματος του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) στην εξουσία με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ-OSCE) υποστήριξαν τη Δευτέρα ότι η βία στάθηκε καταλυτικό εμπόδιο στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ-PACE), προχώρησε ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «άδικη».

Ο Andreas Gross, επικεφαλής της αντιπροσωπείας PACE δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δυστυχώς, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η εκστρατεία ήταν άδικη και χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένη βία και πολύ φόβο. Και ο φόβος είναι εχθρός της δημοκρατίας, εχθρός της ελεύθερης επιλογής».

Την Κυριακή το βράδυ, σημειώθηκαν συγκρούσεις στη φιλοκουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ. Το HDP ή Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διατηρεί μια ισχυρή βάση στην περιοχή υπέστη απώλειες στις εκλογές. Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Ερντογάν για το κύμα βίας με σκοπό τον περιορισμό της στήριξης στο HDP – κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

Παράλληλα, Ευρωπαίοι παρατηρητές αλλά και ο Λευκός Οίκος έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πίεση στους δημοσιογράφους και τις επιδρομές της αστυνομίας της περασμένης εβδομάδας εναντίον της ομάδας μέσων ενημέρωσης Koza –Ipek, η οποία ασκεί έντονη κριτική στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής παρέδωσαν στο AKΡ 317 από τις 550 έδρες στο κοινοβούλιο, μόνο 13 λιγότερες από τον αριθμό που θα χρειαζόταν ο Ερντογάν για ένα εθνικό δημοψήφισμα με φόντο τις συνταγματικές αλλαγές που θέλει να σφυρηλατήσει στο πλαίσιο ενός προεδρικού συστήματος που θα του χορηγεί πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

Εντούτοις, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αφήσει σε κατάσταση σοκ το 50% των Τούρκων, οι οποίοι δεν ψήφισαν το ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένων των φιλελεύθερων κοσμικών που παρατηρούν με κριτική σκέψη τα ισλαμιστικά ιδεώδη του Ερντογάν.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: