Ο Ολάντ παραδέχεται: «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

 

Στην ιστορική κοινή ομιλία του γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρώτη φορά μετά το 1989, ο πρώτος έκανε δηλώσεις οι οποίες έχουν πολύ σοβαρή πολιτική σημασία.

 

Αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι το δημοψήφισμα ήταν μία «θαρραλέα κίνηση να διαβουλευτεί με τον λαό του πριν συμφωνήσει». Πήγε κόντρα ουσιαστικά σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό αφήγημα το οποίο ήταν και εκείνο πίσω από τους εκβιασμούς που δέχθηκε η χώρα και που προκάλεσαν τα capital controls.

 

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, δήλωσε από το Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Υπενυίζεται ότι στην ανάγκη μείωσης του χρέους επικεντρώθηκε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, γεγονός που δείχνει και ένα έντονο πολιτικό φλερτ του γάλλου σοσιαλδημοκράτη ηγέτη με τον Τσίπρα μετά την κεντροαριστερή στροφή.

 

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη ξεπέρασε τις δυσκολίες όσον αφορά την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. «Αυτό που θα ήθελα να δω τώρα είναι μια συζήτηση αναφορικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε.

 

«Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε.

Παλαιότερα άρθρα: