Ο Ομπάμα φτιάχνει έναν ολόκληρο στρατό για να αντιμετωπίσει τον Ebola

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Ίσως μας φαίνεται μακρινή η πανδημία του ebola στην Αφρική. Ο Obama ωστόσο δεν το βλέπει έτσι. Έναν ολόκληρος στρατός αναπτύσσεται με απόφαση του προέδρου Ομπάμα. Σύμφωνα με την Washington Post, όταν ο πρόεδρος ενημερωνόταν για  την πανδημία, ένας υποστράτηγος του Αμερικανικού στρατού μαζί με προσωπικό βρισκόταν ήδη στην Λιβερία, προετοιμάζοντας μια αποστολή τεραστίων διαστάσεων. Αναμένεται να περιλάβει περίπου 3000 μέλη.

Σε δηλώσεις του, ο Ομπάμα προειδοποιεί ότι αν η έκρηξη του ιου δεν σταματήσει τώρα, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών με σοβαρές συνέπιες σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό αλλά και δημόσιας ασφάλειας, για όλους μας.

Η τελευταίες λέξεις του είναι και αυτές που κρύβουν όλη την ουσία της προσπάθειας που καταβάλλεται. Οι αμερικανοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια – και με αυτό δεν εννοούμε την πιθανότητα να μεταδοθεί παντού – αλλά και όλες τις άλλες καταστροφικές συνέπιες από ενδεχόμενη διάλυση των οικονομιών των χωρών που αντιμετωπίζουν την πανδημία ή απώλεια στοιχειώδους ψυχραιμίας.

Η Washington Post, δημοσιεύει την εκτίμηση ότι το εγχείρημα θα κοστίσει έως και 750 εκατομμύρια δολάρια τους επόμενους έξι μήνες. Τα στατιστικά του παγκόσμιου οργανισμού υγείας από την άλλη λένε ότι μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου είχαν ασθενίσει 4.366 άτομα εκ των οποίων 2.218 έχασαν τη ζωή τους.

Εν όσο η αποστολή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της οργάνωσης, από το ιατρικό προσωπικό που θα χρειαστεί, μέχρι τα στρατιωτικά φορτηγά που θα μεταφερθούν στους τόπους που έχει χτυπήσει η πανδημία, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Ο βασικός χαρακτήρας της ιατρικής περίθαλψης θα στοχεύει στην εκπαίδευση ντόπιων γιατρών και νοσηλευτών παρά στην ευθεία αντιμετώπιση καταστάσεων από τον Αμερικάνικο στρατό. Οι μηχανικοί του αμερικανικού στρατού θα εφαρμόσουν συστήματα ταχείας ανάπτυξης εγκαταστάσεων – μονάδων θεραπείας όπως σε καιρό πολέμου, ενώ το σύστημα τον μεταφορών που θα εφαρμοστεί χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα ως ‘αερογέφυρα’.

Το ‘αρχηγείο’ της επιχείρησης θα εδράζεται στην Μονρόβια, όπου θα βρίσκεται ο γενικός επικεφαλής στρατηγός Williams, με προσωπικό που ίσως αγγίξει εκατοντάδες ατόμων.

Για τον Ομπάμα, αυτό που σήμερα συμβαίνει με την πανδημία στην Αφρική είναι πόλεμος, για ως τέτοιο αντιμετωπίζεται μόνο με έναν ετοιμοπόλεμο στρατό

Παλαιότερα άρθρα: