O π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης των Μονών

Διαβάστε επίσης
Η οικονομία είναι μια πυραμίδα. Αποτελείται από τη βάση, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα, ακολούθως το επόμενο στάδιο, δηλαδή τον δευτερογενή τομέα ή τη μεταποίηση, και τέλος τον τριτογενή ή τις υπηρεσίες. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα και ως εκ τούτου η χώρα έχει απολέσει ένα μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθεια της για οικονομική ανασυγκρότηση και κοινωνική ευημερία.
Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ έχει αναπτύξει άξιες συγχαρητηρίων πρωτοβουλίες που αφορούν την ευγενή εκμετάλλευση της πατρώας γης. Η μονή βρίσκεται πάνω από το χωριό Τρίκορφο Φωκίδος, του Δήμου Δωρίδος. Περίπου 15 χιλ. μακριά από την πόλη της Ναυπάκτου.
Όπως μας ενημερώνει η επίσημη ιστοσελίδα της μονής, «καθημερινά η ζωή μας είναι ένας αγώνας, τόσο πνευματικός, όσο και σωματικός, διότι εκ του μηδενός, με πολλούς κόπους και μόχθους ανεγείρουμε το Μοναστηράκι μας. Οι ανάγκες είναι πολλές και επιτακτικές.
Οι μοναχοί χωρίζουν το 24ωρο σε τρία μέρη αφιερώνοντας 8 ώρες στην εργασία, 8 ώρες στην προσευχή και 8 ώρες ξεκούρασης. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αγωνίζονται να τηρούν το θέλημα του Θεού εφαρμόζοντας την αγάπη τους αφενός στον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και αφετέρου στον συναδελφό τους. Τις εργασίες στο μοναστήρι τις λένε διακονήματα, διότι ο καθένας διακονεί, εργάζεται δηλαδή για το καλό της μονής, των μοναχών και γενικότερα των χριστιανών. Κάποιοι μοναχοί υποδέχονται και περιποιούνται τους προσκυνητές της μονής… Άλλοι μοναχοί πηγαίνουν στα άλογα και στα γαϊδουράκια της μονής… Άλλοι φροντίζουν τα πρόβατα, τις κότες και τα γουρουνάκια… Άλλοι τα ελαφάκια, τις γάτες, τους σκύλους και τα περιστέρια… Άλλοι περιποιούνται τους κήπους.. Άλλοι στην κουζίνα ετοιμάζουν φαγητό… Άλλοι στο αγιογραφείο ζωγραφίζουν εικόνες αγίων… Άλλοι φτιάχνουν λιβάνι «θυμίαμα»… Κάποιοι άλλοι πλέκουν κομποσχοίνια… Άλλοι πλένουν ρούχα, σιδερώνουν, καθαρίζουν. Άλλοι εργάζονται στα γραφεία… Όλοι οι μοναχοί κάτι κάνουν. Εργάζονται και κουράζονται.
Αλλά τα πρόσωπα όλων είναι χαρούμενα, αφού, τα κάνουν όλα αυτά για να ασκηθούν, να ευχαριστήσουν τον αγαπημένο τους Χριστό, τους άλλους μοναχούς, που είναι πνευματικά τους αδέλφια, αλλά και να ζήσουν από την διάθεση των αγαθών που παράγουν. Τα τρόφιμα που παράγουν και τρώνε οι μοναχοί, σε περιόδους νηστείας και μη, το κρασί που πίνουν, τα φάρμακα που χρησιμοποιούν, και πολλά άλλα εκ των οποίων οι ίδιοι τρέφονται, τα εκθέσαμε με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του μοναστηριού αλλά και την ελεημοσύνη μας προς τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας που εξαιτίας της ανεργίας υποφέρουν.
Τα είδη αυτά, μπορείτε να τα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα που ανοίξαμε στο διαδίκτυο www.monastiriakokelari.gr, και όσοι θέλετε και μπορείτε να συνδράμετε στους ανωτέρους σκοπούς αγοράστε από τα είδη αυτά. Εδώ θα βρείτε ό,τι έχει το Κελάρι μιας Μονής. Από αυτά τα τρόφιμα που είναι παρασκευασμένα με αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες, προτρέπουμε όλους να τρώνε και να πίνουν για μια υγιεινή διατροφή. Στο e-shop θα βρείτε Παραδοσιακά προϊόντα, Μοναστηριακά είδη, Γαλακτοκομικά προϊόντα και Αλλαντικά, Θεραπευτικά έλαια, Ενυδατικές πολυθεραπευτικές αλοιφές, Βιβλία πνευματικού περιεχομένου, Εικόνες και Αγιογραφίες, Σταυρούς και Δακτυλίδια από ασήμι και χρυσό, Ψηφιακούς δίσκους με ομιλίες, προσευχές και ψαλμωδίες, προσφορές και άλλα πολλά».
Τα παραπάνω είναι πρωτοβουλία του Γέροντα Νεκτάριου Μουλατσιώτη, κτήτορος και ιδρυτή της Μονής, και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες ιερές μονές. Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε και συνάμα να διαδώσουμε αυτή την προσπάθεια. Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μοναχού που αγωνίζεται για την ορθοδοξία αλλά και την ευημερία του τόπου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.monastiriakokelari.gr/
Παλαιότερα άρθρα: