Ο Πάπας έφυγε, το προσφυγικό μένει

Διαβάστε επίσης

Μπορεί ο Πάπας να επισκέφτηκε τη Λέσβο και η συμβολή του στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος να ήταν σημαντική, αλλά η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει ακόμη τις ανάγκες φιλοξενίας περίπου 53.000 προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός του ελληνικού εδάφους.

Προς το παρόν οι αφίξεις έχουν σχεδόν σταματήσει, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη, καθώς μόλις 80-100 άτομα σε σχέση με τους προηγούμενους αριθμούς έφτασαν κατά μέσο όρο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση ορίζει ως προτεραιότητά της να εκκενωθούν οι μεγάλοι πρόχειροι καταυλισμοί σε Ειδομένη και Πειραιά και να δημιουργηθούν μικρότερες δομές με προϋποθέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας διασκορπισμένες στην περιφέρεια. Μετά την Ειδομένη και τον Πειραιά σειρά έχει η αποσυμφόρηση του Ελληνικού, όπου οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 4.000.

Για τον Πειραιά οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι την κατάσταση θα βοηθήσει η δημιουργία 1000 ακόμη θέσεων φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Το αν, όμως, θα αδειάσει το λιμάνι μέχρι τις ημέρες του Πάσχα παραμένει αμφίβολο. Για την Ειδομένη οι αρχές ελπίζουν στην ολοκλήρωση του κέντρου υποδοχής στα Λαγκαδίκια της Θεσσαλονίκης από τον ΟΗΕ.

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιέγραψε ο κ. Βίτσας: “Εδώ και 46 μέρες έχουμε βρεθεί σε μια νέα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να παραμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη να φτιαχτούν με ταχύ ρυθμό κέντρα φιλοξενίας. Στόχος μας, τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν και να φθάσουν σε ένα μέσο επίπεδο. Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας σε μικρότερες δομές”.

Παλαιότερα άρθρα: