Ο «Παράδεισος» των συνταξιούχων: Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να βγει κανείς στη σύνταξη (ΛΙΣΤΑ)

Διαβάστε επίσης

Η Δανία στέφθηκε η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να βγει κανείς στην σύνταξη για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Το σκανδιναβικό βασίλειο κέρδισε την πρώτη θέση στον φετινό Παγκόσμιο Δείκτη Συντάξεων της εταιρείας Mercer, ο οποίος αξιολογεί 25 συστήματα συνταξιοδότησης με βάση 40 δείκτες, που καλύπτουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ενώ η Δανία βαθμολογήθηκε ως το καλύτερο μέρος για να βγει κανείς στη σύνταξη συνολικά, καθώς και για την καλύτερη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού της συστήματος, το σύστημα της Αυστραλίας ήρθε πρώτο για την επάρκεια, και της Φινλανδίας για την ακεραιότητά του.

«Το καλά χρηματοδοτούμενο συνταξιοδοτικό σύστημα με την επαρκή κάλυψη, το υψηλό επίπεδο των περιουσιακών στοιχείων και των εισφορών, η παροχή επαρκών παροχών και ένα ανεπτυγμένο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι οι κύριοι λόγοι για την πρώτη θέση της Δανίας», αναφέρει η έκθεση της Mercer, που εκδίδεται για έβδομη συνεχή χρονιά.

Η έκθεση τονίζει την σημασία μέτρων, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας, η αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στους γηρασμένους πληθυσμούς, και η χρηματοδότηση πρόσθετων εισφορών για το μελλοντικό εισόδημα των συνταξιούχων.

Ο δείκτης βρήκε ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία στα ποσά των χρημάτων που διαθέτουν οι χώρες για τα συνταξιοδοτικά συστήματα, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους. Ενώ η Ινδονησία διατεθεί μόλις το 1,8% του ΑΕΠ, το ποσοστό στη Δανία φτάνει στο 168,9% του ΑΕΠ της.

«Ορισμένες χώρες έχουν πολύ περιορισμένες ιδιωτικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενώ άλλες έχουν καλά ανεπτυγμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά συστήματα. Αλλά όλες οι χώρες πρέπει να προετοιμάζονται συνέχεια για το μέλλον των συστημάτων τους.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να βγει κανείς στη σύνταξη σύμφωνα με τον δείκτη της Mercer είναι οι εξής:

Δανία (81,7)

Ολλανδία (80,5)

Αυστραλία (79,6)

Σουηδία (74,2)

Ελβετία (74,2)

Φινλανδία (73)

Καναδάς (70)

Χιλή (69,1)

Ηνωμένο Βασίλειο (65)

Σιγκαπούρη (64,7)

Ιρλανδία (63,1)

Γερμανία (62)

Γαλλία (57,4)

ΗΠΑ (56,3)

Πολωνία (56,2)

Νότια Αφρική (53,4)

Βραζιλία (53,2)

Αυστρία (52,2)

Μεξικό (52,1)

Ιταλία (50,9)

Ινδονησία (48,2)

Κίνα (48)

Ιαπωνία (44,1)

Νότια Κορέα (43,8)

Ινδία (40,3)

Παλαιότερα άρθρα: