Ο πλούτος των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί η Β. Κορέα

Διαβάστε επίσης

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να μην έχει καταφέρει να αποδείξει ότι διαθέτει αποθέματα πετρελαίου αλλά υπολογίζεται ότι το απομονωμένο και φιλοπόλεμο κράτος «κάθεται» πάνω σε αποθέματα 200 διαφορετικών ορυκτών, συμπεριλαβανομένων και σπανίων γαιών, εκτιμώμενης αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φυσικά, δεν υπάρχουν αξιόπιστα επίσημα στοιχεία για την ποσότητα του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Κορέας  αλλά σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας, τα αποθέματα της Πιονγιανγκ σε άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματα,ψευδάργυρο,χαλκό,γραφίτη,χρυσό, άργυρο,μαγνησίτη,μολυβδαινiτη και πολλά άλλα είναι αξίας 6-10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς της Νότιας Κορέας.

Πριν την κατάρρευση  της Σοβιετικές Ένωσης, η Βόρεια Κορέα είχε θέσει σαν προτεραιότητα την εξόρυξη μεταλλικών στοιχείων και το εμπόριο με τα υπόλοιπα κομμουνιστικά κράτη.Ωστόσο η  εξορυκτική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 90 εξαιτίας των δεκαετιών παραμέλησης και έλλειψης πόρων για την ανάπτυξη υποδομών υποστηρικτικών στις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Σήμερα ο εξορυκτικός κλάδος της Βόρειας Κορέας  βρίσκεται υπό καθεστώς σκληρών κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς η Πιονγιανγκ κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει εντείνει  τόσο τις πυρηνικές της δοκιμές όσο και την φιλοπόλεμη ρητορική της. Τα Ηνωμένα Έθνη απαγόρευσαν αρχικά το εμπόρια ορυκτών μετάλλων τον περασμένο χρόνο για πρώτη φορά αλλά σύμφωνα με αναφορές το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει γίνει ιδιαίτερα εφευρετικό στην παράκαμψη των κυρώσεων.

O OHE εισήγαγε τον περασμένο μήνα πλήρη απαγόρευση στο εμπόριο άνθρακα,σιδήρου και σιδηρομεταλλευμάτων έχοντας ήδη απαγορεύσει την ανταλλαγή χαλκού,νικελίου,ασημιού και ψευδαργύρου τον Νοέμβριο του 2016.Απαγόρευση στην εισαγωγή άνθρακα εφάρμοσε επίσης η Κίνα κόβωντας έτσι μια σημαντική πηγή εσόδων για το καθεστώς.Το εμπόριο άνθρακα έχει αποφέρει περισσότερα από 1δισεκατομμύρια δολλάρια τον χρόνο για την Βόρεια Κορέα,  δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο τέλος Αυγούστου όταν επέβαλλε κυρώσεις σε Ρωσικές και Κινεζικές επιχειρήσεις για υποστήριξη στο βορειοκορεάτικο καθεστώς.

Tην Δευτέρα, μετά την την πυρηνική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα στις 2 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε την προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όλων των υγρών σε συμπυκνωμένη μορφή και φυσικού αερίου σε υγρή μορφή καθώς και την εξαγωγή απ’ την Πιονγιανγκ υφασμάτων και ειδών ένδυσης. Παρόλα αυτά, οι τελευταίες κυρώσεις δεν επιβάλλουν εμπάργκο στο πετρέλαιο όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ τις πρόσφατες εβδομάδες.  Αντ’αυτού οι κυρώσεις περιορίζουν τα προϊόντα επεξεργασμένου πετρελαίου και την παραγωγή αργού πετρελαίου αφού οι ΗΠΑ σταμάτησαν να διεκδικούν την πλήρη απαγόρευση πετρελαίου για να αποφύγουν ένα πιθανό βέτο απ’ την Κίνα.

Όλες οι κυρώσεις μέχρι τώρα ήταν σχεδιασμένες ώστε να περιορίσουν το εμπόρια της Βόρειας Κορέας και να αποκόψουν μια σημαντική πηγή εισόδων για το καθεστώς.

Η βορειοκορεάτικη πλευρά έχει επενδύσει περισσότερο στην εξόρυξη άνθρακα, του φθηνότερου και ευκολότερου μετάλλου προς εξόρυξη, συγκριτικά με άλλα πολύτιμα μέταλλα για τα οποία η Πιονγιανγκ δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τις υποδομές  ή την τεχνογνωσία.

Η Βόρεια Κορέα διατηρεί μεγάλα κοιτάσματα ορισμένων μεταλλικών στοιχείων.Τα αποθέματα μαγνησίτη είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο πίσω απ’ την Κίνα και τα κοιτάσματα βολφραμίου είναι τα έκτα μεγαλύτερα παγκοσμίως όπως έγραπσε ο Lloyd R. Vasey , ιδρυτής και σύμβουλος πολιτικής στο Center for Strategic and International Studies (CSIS),τον Απρίλιο. Η Βόρεια Κορέα κάθεται σε μεγάλα κοιτάσματα περισσότερων από 200 διαφορετικά μεταλλικών στοιχείων και ‘υπάρχει δυνητικά η ικανότητα για την ανάπτυξη ορυχίων μεγάλης κλίμακας’’ είπε ο Vasey.

Ωστόσο η Βόρεια Κορέα δεν έχει ούτε τους πόρους ή την υποδομή για να  αναπτύξει αυτές τις πηγές.Επίσης τις έχει επιβληθεί απαγόρεση στις εξαγωγές τους.

‘’Διπλωμάτες και εμπορικοί αντιπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας  σε συστηματική βάση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προμήθεια,πώληση και χρηματοδότηση απαγορευμένων προϊόντων.Συγκεκριμένα, καθορισμένες οντότητες συμμετέχουν στην ανταλλαγή απαγορευμένων μεταλλικών στοιχείων, δείχνοντας την αλληλένδετη σχέση μεταξύ του εμπορίου διαφορετικών απαγορευμένων ορυκτών’’ αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα απ’ το ABC Four Corners, η Βόρεια Κορέα έχει οικονομικά ενδιαφέροντα  στην Ασία,την Μέση Ανατολή,ακόμα και στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι μια πολύ απομονωμένη χώρα.Το Γραφείο 39-μία απ’ τις υπηρεσίες  του Εργατικού Κόμματος- είναι ‘’το απόλυτο μαύρο ταμείο’’,που παράγει κάθε χρόνο μέχρι και 1.6 δισεκατομμύρια δολλάρια για τον πολυτελή τρόπο ζωής του Kιμ Γιονγκ Ουν ενώ το 70% του κορεάτικου λαού βρίσκεται κάτω απ’ το όριο της φτώχειας.

‘’Η Βόρεια Κορέα έχει  υιοθετήσει ιδιαίτερα εκλεπτυσμένες τακτικές για να αποκρύπτει  ότι είναι όντως η Βόρεια Κορέα όταν συναλλάσονται σε υπερπόντιες περιοχές.Είναι καλοί στο να κρύβονται κοινή θέα ’’δήλωσε στην εκπομπή η Andrea Berger συνεργάτης του Royal United Services Institute.

 

 

Παλαιότερα άρθρα: