Ο Ποροσένκο ζητά όπλα από το ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Καθώς οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται ο ηγέτης του καθεστώτος Πέτρο Ποροσένκο καλεί τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να αποστείλουν όπλα και εξοπλισμό ως βοήθεια στο Κίεβο.

Γράψαμε στο rizopoulos post προ ημερών για τις ΗΠΑ οι οποίες επανεξετάζουν το ζήτημα αποστολής αμυντικών οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών στην Ουκρανία.

Σήμερα ο Ποροσένκο δηλώνει “Η κλιμάκωση της διαμάχης που λαμβάνει χώρα στην παρούσα φάση, ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βολνοβάκα και το Ντόνετσκ, καθώς και ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης θα πρέπει να συγκινήσουν τη συμμαχία ώστε να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη στήριξη” σύμφωνα με το Reuters, συμπληρώνοντας ότι αυτή η στήριξη θα περιλαμβάνει “μεταξύ άλλων, την παροχή σύγχρονων αμυντικών όπλων καθώς και εξοπλισμού για αντίσταση ενάντια στους επιτιθέμενους”.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ουκρανία επιζητεί την ειρήνη, και προκειμένου να υπερασπιστεί αυτο το θεσμό ζητά σύγχρονα αμυντικά όπλα για να ενισχύσει το στρατό. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται σε “ρωσική επιθετικότητα”.

Είναι γεγονός ότι η αποστολή εξοπλισμών στο Κίεβο από χώρες του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Ρωσίας η οποία θα βρει την ευκαιρία να θεωρήσει άκυρη τη συμφωνία του Μινσκ καινά δράσει μονομερώς υπέρ των αυτονομιστών. Προφανώς εκτεταμένες στρατιωτικές συγκρούσεις είναι πιθανό ότι θα ακολουθήσουν εξελίσσοντας την ουκρανική κρίση σε πόλεμο της Ευρώπης.

Ήδη μετά τη δημιουργία μετώπου χωρών – μελών της ΕΕ εναντίον περεταίρω κυρώσεων στη Ρωσία, είναι λογικό να δούμε κάποιου είδους αντίσταση σε μια αμερικάνικη πίεση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Παλαιότερα άρθρα: