Ο πρόεδρος της Μπουργκίνα Φάσο βρήκε καταφύγιο στη Γαλλική Πρεσβεία

Διαβάστε επίσης

“Επιβεβαιώνω, με έγκριση του προέδρου Καφάντο, ότι όντως βρίσκεται στην γαλλική κατοικία, ανακοίνωσε ο Ζιλ Τιμπό, γάλλος πρέσβης στην οικία του οποίου βρήκε καταφύγιο ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μισέλ Καφάντο, ο οποίος απήχθη σε στρατιωτικό πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα και μετά μπήκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε η προεδρική φρουρά και ο πρώην επικεφαλής της, ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, ανέτρεψε τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ο στρατός τηρούσε ουδέτερη στάση. Ανατρέποντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την ανατροπή του Μπλεζ Κομπαορέ, το 2014, ο στρατηγός Ντιεντερέ ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία. Αρνείται όμως ότι τον καθοδηγεί ο Κομπαορέ, του οποίου υπήρξε δεξί χέρι, αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα της Ημερησίας.

«Όλες οι ένοπλες δυνάμεις συγκλίνουν προς την Ουαγκαντούγκου με μοναδικό σκοπό να αφοπλίσουν το Σύνταγμα της Προεδρικής Ασφάλειας (RSP -η προεδρική φρουρά) χωρίς αιματοχυσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τους «αρχηγούς των σωμάτων του εθνικού στρατού».

«Τους ζητούμε να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά (στα δυτικά της Ουαγκαντούγκου) και εγγυόμαστε την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παλαιότερα άρθρα: