Ο σεΐχης του Κατάρ δώρισε στον Ερντογάν ένα Boeing 747-8 αξίας 400 εκατ. δολαρίων

Διαβάστε επίσης

Το νέο του προεδρικό αεροσκάφος, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα Boeing 747-8 σε έκδοση VIP το οποίο προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ενσωματώνεται στον τουρκικό κρατικό αεροπορικό στόλο που αριθμεί ήδη 11 τζετ και τρία ελικόπτερα. Κι όλα αυτά λίγο μετά από την ανακοίνωση από τον -γαμπρό του Τούρκου προέδρου και υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας- Μπεράτ Αλμπαϊράκ μέτρων για τη μείωση του αριθμού των οχημάτων που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι.

Η βουλευτής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκαμζέ Τασιέρ χαρακτήρισε «ιπτάμενο παλάτι» το αεροσκάφος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων. «Το προεδρικό μέγαρο καλεί τους Τούρκους πολίτες να σφίγγουν καθημερινά το ζωνάρι. Αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούν λιτότητα δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πολυτέλεια και την επίδειξη», αναφέρει στο ερώτημα που απηύθυνε στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Το πολυτελές τζετ με τα επτά υπνοδωμάτια, τα δύο σαλόνια, τις αίθουσες συσκέψεων κι ένα μικρό νοσοκομείο, διέθετε 463 θέσεις επιβατών, αλλά μετά από μετατροπές τώρα διαθέτει μόνον 76 θέσεις. Για να γεμίσει καύσιμα το VIP 747-8 χρειάζονται 250 χιλιάδες δολάρια.

Από τα σκάφη του τουρκικού κρατικού στόλου ένα Airbus A340 VIP ανήκε στον πρώην προεδρο της Τυνησίας Ζινέ ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί και αγοράστηκε προ διετίας έναντι 78 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Kokpit.aero, το νέο αεροσκάφος είναι δώρο του σεΐχη του Κατάρ,  Χαμάντ αλ Θάνι για να δείξει την «αγάπη του για τον Ερντογάν και την εμπιστοσύνη του στην Τουρκία», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το VIP 747-8, που πωλούσε το εμιράτο.

Παλαιότερα άρθρα: