Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αιτία ή αποτέλεσμα της κρίσης του κοινοβουλευτισμού;

sur
Διαβάστε επίσης

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος

Είναι ιστορικοί και παιδαγωγικοί οι λόγοι που κάποιες από τις ηγεσίες της αριστεράς ανέπτυξαν τον αριβισμό τους, μέσω σφοδρά προβοκατόρικου λόγου, με κεντρικό στοιχείο αναφοράς τη συντακτική οργάνωση της μπουρζουαζίας (: του αστικού καθεστώτος /πολιτεύματος). Το ίδιο ακριβώς πράττουν στην Ελλάδα οι δεξιοί εθνικιστές και φονταμενταλιστές της Ορθοδοξίας. Για τους πρώτους το δομικό πρόβλημα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού παρίσταται δια της σημειολογίας της καθημερινότητας ως λειτουργικό πρόβλημα της μπουρζουαζίας, ενώ για τους δεύτερους ως συνομωσία των μπουρζουάδων, οι οποίοι, συνεργαζόμενοι με ξένες, διαβολικές δυνάμεις, υπονομεύουν τις εθνικές αξίες, τη μονή αληθινή χριστιανική εκκλησία (: Ορθόδοξη), όπως και τη τύχη του κάθε σκληρά εργαζόμενου και ελεεινά αμειβόμενου πατριώτη.

Και οι δύο, όχι μόνον δεν προσβλέπουν ειλικρινώς και κριτικώς στον κοινοβουλευτισμό για την ανάπτυξη της δημοκρατίας, αλλά αντιθέτως θεωρούν πως αυτός είναι ο φερετζές του μπουρζουά, για να κρυφτεί το διαβολικά αντεργατικό ή αντεθνικό (στη δεύτερη περίπτωση) πρόσωπό του. Οι αποδείξεις ως προς αυτό είναι άφθονες και ερεθίζουν φυσιολογικά τη φαντασία, ενώ προκαλούν για τη κατασκευή σεναρίων συνομωσίας, είτε εναντίον της τάξη των σύγχρονων μισθωτών εργατών που, μη κατέχοντας καθόλου ίδια μέσα παραγωγής, είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη για να επιβιώσουν, είτε εναντίον του ελληνικού λαού γενικώς (: έθνους) που δεν μπορεί παρά να συμπίπτει με το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Και μετά ήρθε… η τρόικα, με τον «ατομικό μηχανισμό σωτηρίας» του αστικού καθεστώτος της Ελλάδας! Η οικονομία του αστικού καθεστώτος της Ελλάδας, το οποίο αναμορφώθηκε σταδιακά, συντακτικώς μετά το 1974 (: μεταπολίτευση), κατέρρευσε, για να παρέμβει στη συνέχεια το διεθνές σύστημα πατρωνίας και να προσφέρει μια πρωτόγνωρη παγκοσμίως μορφή συντεταγμένης πτώχευσης κράτους και τραπεζών, με αντιπαροχή τη συντεταγμένη φτωχοποίηση και κανόνα την εσωτερική υποτίμηση με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Έτσι, η ελληνική οικονομική κρίση της ευρωζώνης – στην πραγματικότητα – μετατράπηκε σε σοβαρή κρίση του Κοινωνικού Μοντέλου της χώρας και κυρίως σε θεσμικής μορφής κρίση του αστικού της συστήματος – της μπουρζουαζίας.

Ο κοινοβουλευτισμός δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει, υπό το καθεστώς των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με τον «επίσημο τομέα» της ευρωζώνης, σαν «φερετζές των μπουρζουάδων» και ξευτελίσθηκε με όρους λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Η όποια κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα ξοδεύτηκε για «πάση θυσία στο ευρώ», ενώ ο ελληνικός λαός αντέδρασε πολιτικώς – και όχι ασφαλώς επαναστατικώς – υποστηρίζοντας στη κυβέρνηση τους μόνους αριστερούς που ήθελαν να κυβερνήσουν υπό αστικό καθεστώς, μαζί με μια μικρή μερίδα «φλου» δεξιών-εθνικιστών. Τι άλλο, αλήθεια, θα μπορούσε να κάνει; Να πάρει το/τα «Καλάσνικωφ», που θα έπαιρνε ο Μίκης, αν μπορούσε να «σπινθηροβολεί» ακόμη! Ή να πέσει στα πόδια των στρατιωτικών, μήπως και αντιδράσουν με μια εθνικιστική χούντα, κόντρα στην χούντα της τρόικας;

Ο λαός στην Ελλάδα πήρε ρίσκο και έκανε αυτό που έμενα προσωπικά με έκανε κάποιες στιγμές να συγκινηθώ και να ενθουσιαστώ! Ο Ελληνικός λαός καί στις γενικές εκλογές και στο δημοψήφισμα, λειτούργησε ανατρεπτικά, «επαναστατικά» θα έλεγα, χωρίς ασφαλώς να υποστηρίξει κάποια επανάσταση που προδήλως κανείς απολύτως (: καμία πολιτική δύναμη) δεν επεδίωκε στα σοβαρά, ή θα μπορούσε καν να φανταστεί με οποιονδήποτε τρόπο. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για ηλιθίους.

Γιατί ο ελληνικός λαός – με την συνδρομή ενός αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος, ασφαλώς – έφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του στην εξουσία; Για να κυβερνήσουν τα «σταλινικά κατάλοιπα» του ΣΥΡΙΖΑ; Αν αυτό ήθελε θα είχε κάνει άλλες επιλογές στις τελευταίες εκλογές, ή όχι; Μήπως ανέδειξε κυβερνήτη τον Αλέξη για να «αποτελειώσει» αυτός τον ήδη σοβαρά λαβωμένο κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα; Δεν νομίζω, μάλλον για το αντίθετο πρόκειται!

Και αν είναι έτσι, γιατί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να προαναγγείλει «αλλαγή του εκλογικού νόμου» και «συνταγματική αναθεώρηση», προβάλλοντας την πιθανότητα δημοψηφίσματος για τα δύο αυτά ζητήματα; Δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πως ακόμη και ως προβοκατόρικο καλαμπούρι – μεταξύ άλλων, όπως συνηθίζει τελευταίως – αυτό είναι σφοδρά αντισυνταγματική ενέργεια, που θίγει αυτή τη φορά τον πυρήνα της κοινοβουλευτικής οργάνωσης /δομής και όχι απλώς την λειτουργία του κοινοβουλευτισμού; Προετοιμάζεται για επανάσταση αυτή η κυβέρνηση της τρόικας, υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα; Δηλαδή, προετοιμάζεται και μας προετοιμάζει για μείζον, κανονικό πραξικόπημα, στη θέση των μικρών και συχνών κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του σημερνού ελληνικού κοινοβουλευτισμού, υπό την επιτροπεία της τρόικας;

Δεν θα εξηγήσω εδώ σήμερα – και εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ – την δομικού /πολιτειακού χαρακτήρα, συνταγματική ανατροπή που αποκρυσταλλώνει η κυβερνητική θέση, έτσι όπως έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα από την κ. Γεροβασίλη και άλλους επικοινωνιακούς διαύλους της κυβέρνησης. Άλλωστε όσα δήλωσε για το ζήτημα ο «ανανήψας» επιστημονικώς Ευ. Βενιζέλος, σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ορθά, αν και λειτουργιστικά. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά θα έλεγε ο «καλός μαθητής» του Γιώργου Παπαδημητρίου και ο «κριτικός, διαλογικός φίλος» του Δημήτρη Τσάτσου. Τόσα σοβαρά – ακόμη και ως παραπλανητική έκφραση προθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης – που καθιστούν τον σημερινό «ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» από αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής κρίσης, βασική της αιτία.

Ο κοινοβουλευτισμός, αγαπητέ αναγνώστη, δεν είναι ένα ιδανικό για την δημοκρατική ανάπτυξη σύστημα. Δεν αποτελεί «πανάκια» για την αντιμετώπιση των δημοκρατικών παραδόξων, υπό καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική οργάνωση των παραγωγικών σχέσεων, διεθνών σχέσεων και των επιμέρους κοινωνιών. Είναι, ωστόσο, μια διασφάλιση ή μια ουτοπία πως η ελπίδα και ο πολιτικός αγώνας για εκδημοκρατισμό και λαϊκή κυριαρχία δεν έχουν σβήσει στους μεταμοντέρνους και μετανεωτερικούς καιρούς μας. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, κατά την οποία η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού, υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού νεοηγεμονισμού και του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εμφανίζεται ως υπέρτατη η ανάγκη όλοι ανεξαιρέτως οι δημοκράτες να υπερασπιστούμε τον κοινοβουλευτισμό στην πατρίδα μας και να αγωνιστούμε ανυπόκριτα για την ποιοτική του αναβάθμιση.

Ο λαϊκισμός στο βαθμό που ξεφύγει από το κοινοβουλευτικό πλαίσιο, γίνεται αιτία της κοινοβουλευτικής κρίσης, από ένα από τα αποτέλεσματά της που είναι στην πραγματικότητα, στο βαθμό που δεν ακυρώνεται στην πράξη το θεμελιώδες πνεύμα του συντακτικού νομοθέτη. Δεν έχει θιγεί τα τελευταία χρόνια, σφοδρότατα μάλιστα, αυτό το «πνεύμα»; Έχει, αναγνώστη μου… αλλά επειδή έχει, θα πρέπει να αποδεχτούμε με λυτρωτική μάλιστα ικανοποίηση την πλήρη κατάλυση της συνταγματικής τάξης; Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το βρίσκω «αριστερό» ή «προοδευτικό». Ριζοσπαστικός αντιδραστισμός είναι, φασιστικού μάλιστα τύπου.

Με μια κουβέντα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ από αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής κρίσης – εξαιτίας των απολύτως αντιδημοκρατικών θεσμικών και οικονομικών παρεμβάσεων της τρόικας και της μνημονιακής συναίνεσης κεντροδεξιών και κεντροαριστερών – μεταβληθεί σε βασική της αιτία, αυτός που θα κερδίσει δεν θα είναι ασφαλώς η δημοκρατία στην Ελλάδα, αλλά ο εκφασισμός της χώρας και όσοι επενδύουν πολιτικά και οικονομικά σε αυτήν την προοπτική.

Παλαιότερα άρθρα:

47 απαντήσεις στο “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αιτία ή αποτέλεσμα της κρίσης του κοινοβουλευτισμού;”

  1. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  2. Good article. It is rather unfortunate that over the last one decade, the travel industry has already been able to to handle terrorism, SARS, tsunamis, flu virus, swine flu, and the first ever true global tough economy. Through it all the industry has proven to be solid, resilient along with dynamic, finding new methods to deal with hardship. There are constantly fresh complications and opportunities to which the sector must all over again adapt and respond.

  3. My wife and i have been quite contented Edward managed to finish off his basic research through the entire precious recommendations he obtained when using the site. It’s not at all simplistic to just find yourself releasing helpful hints which often a number of people might have been making money from. And we also see we have got the blog owner to be grateful to for that. All the explanations you made, the straightforward blog navigation, the relationships you will help promote – it is mostly superb, and it is letting our son in addition to our family understand this subject is cool, which is unbelievably important. Thanks for the whole lot!

  4. Excellent browse, I simply passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And hubby actually bought me lunch as a result of I stumbled on it for him smile thus well then , sick rephrase that: thanks for lunch!

  5. I must express appreciation to the writer for bailing me out of this type of circumstance. Right after exploring throughout the the net and getting things which were not beneficial, I figured my entire life was done. Living minus the strategies to the issues you have fixed all through your entire review is a serious case, and the kind that would have badly damaged my entire career if I hadn’t discovered the blog. Your actual training and kindness in taking care of a lot of things was helpful. I am not sure what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I can also at this point relish my future. Thank you very much for your reliable and amazing guide. I will not be reluctant to propose the blog to any person who needs and wants counselling on this matter.

  6. Good – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

  7. hello there and thanks for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points the use of this web site, as I skilled to reload the site a lot of instances prior to I may get it to load correctly. I had been considering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, however sluggish loading cases times will often affect your placement in google and can harm your high-quality score if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you replace this once more soon..

  8. My cousin and I had been debating this topic, he is generally looking to show me wrong. Your view on this is fantastic and exactly how I really think. I just sent him this web site to demonstrate him your point of view. After browsing around your site I book-marked and will be back to read your new posts!

  9. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

Σχολιάστε