Ο Τάκης Θεοδωρικάκος απαντά -μέσω του RP- γιατί η GPO απέτυχε και πάλι να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα

Διαβάστε επίσης

Ερωτών: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

Χθες ο ακαδημαϊκός, φερόμενος “guru” των δημοσκοπήσεων, εκλογολόγος κ. Ηλίας Νικολακόπουλος έφυγε σιωπηρά από το στούντιο του Mega με το που είδε πόσο απείχαν για άλλη μια φορά οι μετρήσεις του από το τελικό αποτέλεσμα. Χωρίς να δώσει κάποια επιστημονική εξήγηση ως όφειλε.
Καλέσαμε –μέσω facebook– τον συνεργάτη του, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, να σχολιάσει την επαναλαμβανόμενη αποτυχία και της δικιάς τους εταιρείας (ο οποίος δήλωνε, μία μέρα πριν το δημοψήφισμα, με… αντιδεολογική βεβαιότητα: “τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι ακραία οριακά. Δυστυχώς, οι Έλληνες μοιράστηκαν στα δύο.”).
Ακολουθεί η απάντησή του:
Αν είχατε παρακολουθήσει όσα είπα προτού παρουσιάσω τη δημοσκόπηση της GPO κανονικά δεν θα έπρεπε να έχετε ερωτήματα. Εξήγησα ότι στα δείγματα υπήρχε σοβαρή υποεκπροσώπηση της ηλικίας κάτω των 30 ετών η οποία Σαββατοκύριακα πολύ δύσκολα απαντά σεσταθερά τηλέφωνα για αυτονόητους λόγους. Γνωρίζαμε ότι η ηλικία αυτή ψήφιζε σε συντριπτικό βαθμό ΟΧΙ αλλά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα πήγαινε πράγματι να ψηφίσει. Σας υπενθυμίζω ότι δεν ήταν exitpoll που θα επέτρεπε την αντιπροσωπευτική προσέγγιση και αυτής της ηλικίας. Το γεγονός αυτό με οδήγησε να υπερτονίζω ότι αυτό που θα μεταδίδονταν δεν ήταν πρόβλεψη αποτελέσματος. Μη σας διαφεύγει ,επίσης, ότι είμαστε σε μια εποχή πρωτοφανούς κοινωνικής και πολιτικής ρευστότητας και άρα μεταβαλλόμενων εκλογικών συμπεριφορών. Πολύ περισσότερο που μέσα σε μια βδομάδα υπήρξαν πυκνά πολιτικά γεγονότα που επιρέαζαν τους πολίτες ( κλειστές τράπεζες , διαγγέλματα του Πρωθυπουργού , παρεμβάσεις ξένων ηγετών , σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης , ΜΜΕ , κλπ ) Γι’αυτό υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις μέσα σε μια βδομάδα τις οποίες έδειξα την Κυριακή στις 7 το απόγευμα. Ασφαλώς πρέπει να εξεταστεί και η ειλικρίνεια των απαντήσεων , αφού πλέον οι ερωτώμενοι έχουν αποκτήσει νέα “κίνητρα” για να μη δίνουν αληθείς απαντήσεις. Ενδεχόμενοι άλλοι προβληματισμοί ασφαλώς πρέπει να εξεταστούν. Τους διάφορους συνωμοσιολόγους της εποχής που βάζουν “ετικέτες” σε εταιρείες δημοσκοπήσεων ανάλογα με το μέσο που μεταδίδει τη μέτρηση, θα έπρεπε να προβληματίσει γιατί η μέτρηση της PublicIssue για την Αυγή ήταν ουσιαστικά ίδια στα βασικά ευρήματα με αυτήν της GPO. Θα ήθελα , επίσης , να αποσύρετε τα περί επαναλαμβανόμενης αποτυχίας της εταιρείας μας , γιατί δεν έχουν βάση. Σας θυμίζω ότι στο μοναδικό exitpoll που συμμετείχε η GPO ήταν αυτό της 25ης Γενάρη το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία. Σας διευκρινίζω , επίσης , ότι ο κ.Νικολακόπουλος είναι συνεργάτης του Mega ως εκλογολόγος πολλά χρόνια και δεν είναι συνεργάτης της GPO. Την Κυριακή το βράδυ ‘ηταν αδύνατον να τα εξηγήσω όλα αυτά στο στούντιο του Mega , γιατί αυτό που ενδιέφερε ήταν το αποτέλεσμα και οι πολύ σοβαρές πολιτικές εξελίξεις. Αυτά προς το παρόν.

 

Παλαιότερα άρθρα: