Ο Τραμπ υποψήφιος για δεύτερη θητεία, αλλά χάνει στις δημοσκοπήσεις από τον Μπάιντεν

Διαβάστε επίσης

Με κραυγές χαράς και επευφημίες υποδέχθηκαν οι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ την επίσημη ανακοίνωση ότι ξεκινά την εκστρατεία του για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα, τον Νοέμβριο του 2020.

«Αρχίζω επίσημα την εκστρατεία μου για μια δεύτερη θητεία», είπε ο μεγιστάνας μπροστά στους περίπου 20.000 οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στο Ορλάντο, στη Φλόριντα, υποσχόμενος να «διατηρήσει το μεγαλείο της Αμερικής» («Keep America Great»), φράση που αποτελεί την αναμενόμενη συνέχεια του κεντρικού συνθήματος της εκστρατείας του το 2016, που ήταν «Να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της» («Make America Great Again»).

Όπως το συνηθίζει, ο Τραμπ καταφέρθηκε ήδη από την αρχή της ομιλίας του εναντίον των μέσων ενημέρωσης που μεταδίδουν κατ’ αυτόν «ψευδείς ειδήσεις», αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που προέβλεπαν πως οι οπαδοί του δεν θα γέμιζαν το γήπεδο ή άλλα κατά τα οποία υπολείπεται διαφόρων Δημοκρατικών υποψήφιων στις δημοσκοπήσεις, ενώ προεξόφλησε πως θα εξασφαλίσει «άλλα τέσσερα χρόνια» στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα όμως ο ίδιος φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τους υποψηφίους των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στην ίδια πολιτεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Quinnipiac poll) που μεταδίδει το CNN.

Στο υποθετικό σενάριο διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ μεταξύ του Τραμπ και του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Μπάιντεν προηγείται έναντι του Τραμπ με ποσοστό 50%-41%. Στην διαμόρφωση του ποσοστού αυτού συμμετείχαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων (7%) αλλά και ψηφοφόροι που ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους (54%). Οι ίδιοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Μπάιντεν κατά του Τραμπ.

Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ενάμισι χρόνο, αλλά ο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, από όλους τους άλλους υποψηφίους του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μπροστά από τον πρόεδρο Τραμπ βρίσκεται κι ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ σε μία υποθετική -μεταξύ τους- διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, με ποσοστό 48% έναντι ποσοστού 42% που συγκεντρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση κι άλλοι υποψήφιοι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών προηγούνται του Τραμπ στην Φλόριντα με μικρότερα ποσοστά. Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (47%-43%) η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια, το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’ Ρουρκ από το Τέξας κι ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα) Πέτε Μπάτιγκιεγκ, προηγούνται του προέδρου Τραμπ κατά 1% στο υποθετικό σενάριο μιας -μεταξύ τους- διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το μικρό αυτό ποσοστό αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους και δεν υπολογίζεται ως ένα πραγματικό πλεονέκτημα των παραπάνω υποψηφίων απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.

Περίπου το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δίνουν μεγάλη προσοχή στην προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή προέδρου (51% Ρεπουμπλικάνοι, 59% Δημοκρατικοί).

Ο Μπάιντεν ηγείται των προτιμήσεων στον προκριματικό κύκλο των Δημοκρατικών για την Φλόριντα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41% μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα. Ο Σάντερς και η Γουόρεν μάχονται για την δεύτερη θέση με ποσοστά 14% και 12% αντίστοιχα. Ο Μπάτιγκιεγκ με 8% και η Χάρις με 6%, είναι οι μόνοι, μεταξύ των λοιπων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών που λαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.

Το ποσοστό υποστήριξης του Μπάιντεν μεταξύ των μετριοπαθών και των συντηρητικών Δημοκρατικών ψηφοφόρων αυξάνεται στο 51%, ενώ δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στον προκριματικό κύκλο της Φλόριντας. Οι ψηφοφόροι που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν, σε ποσοστό 52%.

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ βρίσκεται στο 41%, ενώ το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο άσκησης της προεδρίας του. Το ποσοστό αυτό παραμένει το ίδιο με το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης, σε παναμερικανικό επίπεδο.

Ποσοστό 1/3 των ψηφοφόρων επιθυμεί από το Κογκρέσο την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ. Μεταξύ αυτού του ποσοστού συμπεριλαμβάνονται τα 2/3 ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ποσοστό 50% των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στην δημοσκόπηση δηλώνουν βελτίωση των οικονομικών τους σήμερα, σε σύγκριση με το 2016, ενώ χαρακτηρίζονται με κύριο γνώμονα τις κομματικές γραμμές, Ρεπουμπλικάνοι (84%), Δημοκρατικοί (23%) Ανεξάρτητοι (55%).

Αναφορικά με τις γενικότερες εξελίξεις γύρω από την επιλογή προεδρικού υποψηφίου στο Δημοκρατικό Κόμμα η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, την λίστα των 20 υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα που θα λάβουν μέρος στα πρώτα στάδια των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων κατά τις ώρες υψηλής τηλεθέασης.

 

Παλαιότερα άρθρα: