Ο τρίτος διάδοχος του Οίκου Ουίνδσορ και η ελπίδα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Λάζαρος Χαρούδιας

Η γέννηση του τρίτου διαδόχου του Οίκου του Ουίνδσορ προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως. Ανταποκριτές και απεσταλμένοι μέσων ενημέρωσης απ’ όλο τον κόσμο έχουν κατασκηνώσει επί τρεις εβδομάδες έξω από το μαιευτήριο αφού δεν ήταν γνωστή η ημερομηνία του τοκετού. Τα Ανάκτορα είχαν ανακοινώσει απλώς ότι η γέννηση του ή της διαδόχου υπολογιζόταν στα μέσα Ιουλίου.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο έντονο ενδιαφέρον για τη γέννα που θα κάνει μητέρα τη Δούκισσα Κέιτ; Η εύκολη απάντηση είναι να πει κάποιος πως τα παγκόσμια ΜΜΕ δεν έχουν θέματα καλοκαιριάτικα και ψάχνουν μια ιστορία. Δεν είναι κάτι τόσο απλό. Πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει «θέματα» αλλά «καίγονται» στην πρώτη τους μετάδοση. Τι είναι αυτό που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για τη γέννηση ενός μωρού;

Ο κόσμος διψάει για ελπίδα όσο ποτέ άλλοτε. Όλος ο πλανήτης είναι εγκλωβισμένος σε προβλήματα, βάσανα, καταστροφές, συρράξεις. Η σχέση με το φυσικό περιβάλλον έχει διαταραχθεί πλέον σε τέτοια έκταση που μέρα παρά μέρα σε κάποια γωνιά αυτού του κάποτε πανέμορφου γαλάζιου πλανήτη, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο σπέρνει την καταστροφή και τη δυστυχία.

Αλλά και οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν πληγεί βάναυσα. Η κυριαρχία ενός ακραίου εγωισμού σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, οδηγεί τις ανθρώπινες κοινωνίες στην κατάθλιψη και τη δυστυχία. Πόσα πρόσωπα χαμογελαστά βλέπετε πλέον στο μετρό; Και πόση έκπληξη θα νιώσετε αν κάποιος σας πει «καλημέρα»;

Η γέννηση ενός παιδιού πάντα σηματοδοτεί την ελπίδα. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί πιστεύουν πως η γέννηση του νέου μωρού στη βασιλική οικογένεια θα φέρει καλή τύχη στη Βρετανία. Στην πραγματικότητα λοιπόν ο κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον, γιατί κάπου βαθιά, ενδόμυχα και υποσυνείδητα, ταυτίζει τη γέννηση μιας νέας ζωής με την ελπίδα. Αυτήν έχει ανάγκη κι αυτήν αποζητά. Γιατί μόνο η ελπίδα δίνει κουράγιο, ειδικά σε καιρούς δύσκολους ακόμη και για πρίγκιπες.

* Ο Λάζαρος Χαρούδιας είναι ανεξάρτητος και ανήσυχος ερευνητής.

Παλαιότερα άρθρα: