Ο Τσίπρας στην ΕΡΤ: Όπως λέμε το ψάρι στο νερό

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Έφη Αλικάκου

«Ο αντάρτης πρέπει να κινείται ανάμεσα στο λαό όπως το ψάρι στο νερό» είχε πει κάποτε ο Μάο. Έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας (που μόνο αντάρτης δεν είναι αλλά εν πάση περιπτώσει), επέλεξε για μία ακόμη φορά να κινηθεί στα λιμνάζοντα νερά της κρατικής τηλεόρασης με άλλα λόγια στο φυσικό του χώρο. Αναμφίβολα ο εν λόγω ισχυρισμός χρήζει αποσαφήνισης για να μη μας προσάψουν και κάποιου είδους προκατάληψη.

Στο στούντιο επικρατούσε ένα κλίμα καφετέριας, μία παρέα συμμαθητών εκ των οποίων ο ένας έγινε πρωθυπουργός προφανέστατα επειδή ο λαός είδε την ελπίδα να έρχεται με τα κιάλια χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει μπει η άνοιξη σε κάποιο ελληνικό νοικοκυριό. Και χθες ο Τσίπρας, επέλεξε αυτή τη παλιοπαρέα ώστε να πείσει τον μέσο τηλεθεατή ότι όχι μόνο η άνοιξη έχει βγάλει εισιτήριο χωρίς επιστροφή αλλά ότι και ο ίδιος ως ταξιδιωτικός πράκτορας έκανε τα αδύνατα δυνατά για να της κλείσει το καλύτερο πακέτο διακοπών στη χώρα του φωτός. Πέραν της παρομοίωσης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε για μία ακόμη φορά να περάσει τα μηνύματα που ήθελε και πομποί των ερωτήσεων εξυπηρέτησαν (μιλημένα ή μη, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό) την επικοινωνιακή στρατηγική που καιρό τώρα χτίζει πετραδάκι πετραδάκι το Μαξίμου. Του εξασφάλισαν ένα δωμάτιο φροϋδικής ψυχανάλυσης με ερωτήσεις βατές και προδήλως εύκολες (απ’ αυτές που έκανε ο πατέρας Φρόιντ για τη παιδική ηλικία του ασθενή). Μεταξύ μας βέβαια, δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από την ΕΡΤ. Ναι αυτή που θα ανασυντάσσονταν με κριτήρια αξιοκρατικά και θα υπηρετούσε την ενημέρωση με αμεροληψία δίχως αγκυλώσεις και λοιπές καλλιγραφίες στης μυλωνούς.. το μύλο.

Γιατί μπορεί το πρωί το γραφείο του να στέλνει περαστικά σε σχολιαστή εφημερίδας ξεχνώντας μάλλον ότι κατ’ αρχήν κανένα γραφείο τύπου πρωθυπουργού σοβαρής χώρας δεν απαντάει σε σχολιαστή, το μεσημέρι να λοιδορεί κεκαλλυμένα αλλά ατέρμονα την «σαπίλα» των ιδιωτικών καναλιών, το βράδυ όμως φοράει τα καλογυαλισμένα λουστρίνια του και σπεύδει να πείσει ότι καμιά σύνταξη δεν έχει μειωθεί, ότι το προσφυγικό είναι υπό έλεγχο, ότι η οικονομία ανακάμπτει, ότι οι επενδύσεις έρχονται, η ανεργία μειώνεται και ότι γενικά οι προεκλογικές του εξαγγελίες τηρήθηκαν και τηρούνται στο ακέραιο. Μένει να δούμε πότε θα οργανώσει και κάποιο χορευτικό event στα social media εφαρμόζοντας το αλάνθαστο κανάτι «άρτος και θεάματα».

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο αναφορικά με τη συνέντευξη είναι τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης που αφενός υποδηλώνουν ότι ο λαός έχει ίσως αντιληφθεί τα χαρτιά του Μαξίμου αφετέρου όμως καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά με τον πλέον εναργή τρόπο τη κόπωση του. Κόπωση που δεν θα «γιάνει» με ένα απλό περαστικά κύριε Πρωθυπουργέ, απ’αυτά που επιλέγετε να πείτε ελλείψει επιχειρημάτων. Ειδικά από τη στιγμή που ο υποτροπιασμός του οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εσάς και τη διακυβέρνηση σας.

 

Παλαιότερα άρθρα: