Ο “Τσίπρας της Σερβίας” θέλει να μιμηθεί το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Την μεταστροφή από τη σοσιαλδημοκρατία στη ριζοσπαστική αριστερά, κατά το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτις.

Ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, μιλώντας στην εφημερίδα Danas, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει πρόταση για αλλαγή του προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα είναι “αριστερή πλατφόρμα” που θα έχει ως βάση την υπεράσπιση των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αποκαλείται από τα σερβικά ΜΜΕ “Τσίπρας της Σερβίας”, διακηρύττει τους τελευταίους μήνες την ανάγκη να μετατραπεί το Δημοκρατικό Κόμμα σε μία αριστερή πολιτική παράταξη, που θα καλύπτει το κενό που υπάρχει στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Για τη σύσταση του προγράμματος που θα καταθέσει στα κομματικά όργανα ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, εργάζεται ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, κοινωνιολόγος Γιόβο Μπάκιτς.

Σε συνέντευξή του στη σερβική έκδοση της ρωσικής ιστοσελίδας Sputnik, ο Μπάκιτς ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα είναι “ένα μανιφέστο αντικαπιταλιστικής κατεύθυνσης που δεν θα φέρει, ωστόσο, σε δύσκολη θέση τη χώρα”.

“Είναι ένα αριστερό, αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα […] το καπιταλιστικό σύστημα είναι απάνθρωπο και άδικο, κυρίως στην περιφέρεια του συστήματος, όπου κυριαρχεί η αδικία. Αυτό θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε σε συνεργασία με άλλα κινήματα στην Ευρώπη…” τόνισε, στη συνέντευξή του, ο κοινωνιολόγος Γιόβο Μπάκιτς.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος και εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς να προωθήσει τις προτάσεις στα κομματικά όργανα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο υποστηρίζουν ότι ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι και τη σύγκρουση με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να δημιουργήσει τον “σερβικό ΣΥΡΙΖΑ”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η τρίτη, σε αριθμό βουλευτών, πολιτική δύναμη στο σερβικό κοινοβούλιο.

Παλαιότερα άρθρα: