Ο Wilders στο επίκεντρο του διαλόγου για την ελευθερία της έκφρασης στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Geert Wilders, ο ακροδεξιός Ολλανδός βουλευτής, μονοπωλεί το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τη συμμετοχή του στο χώρο μιας έκθεσης καρτούν έξω από το Ντάλας, κατά τη διάρκεια της οποίας τελέστηκε μια ένοπλη επίθεση, ο Wilders κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με μια ευρύτερη αμερικανική συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας του λόγου. Είναι ασφαλές να πούμε ότι κανένας Ολλανδός δεν έχει επηρεάσει την αμερικανική πολιτική και κυρίως την εξωτερική πολιτική όσο ο Wilders, μετά τον Peter Schagen, όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε την αγορά του Μανχάταν από τους Ινδιάνους το 1626.

Ο Wilders επέστρεψε στο αμερικανικό προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, όταν δύο Δημοκρατικοί νομοθέτες ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εμποδίσει το μέλος του δεξιού Κόμματος για την Ελευθερία από την είσοδό του στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι αντι-μουσουλμανικές απόψεις του, θα πρέπει να τον κρατήσουν μακριά από αμερικανικό έδαφος. Η προσπάθεια απέτυχε, και ο Wilders μίλησε σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Garland του Τέξας, για να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Pamela Geller, η οποία ηγείται μιας πρωτοβουλίας για την Άμυνα της Αμερικανικής Ελευθερίας, μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως ομάδα μίσους. Δύο ένοπλοι – ο ένας με δεσμούς με την τρομοκρατία κατά το παρελθόν – έχασαν τη ζωή τους από άνδρες της ασφάλειας έξω από το εκθεσιακό κέντρο, όπου δύο βραβεία της τάξης των 12.500 δολαρίων συνολικά προσφέρθηκαν για την καλύτερη απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ, κάτι που πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημο.

Για χρόνια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διατηρούσαν μια λεπτή γραμμή μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων της Πρώτης Τροποποίησης και της πρόληψης της σκόπιμης χλεύης των μουσουλμάνων, κάτι που η έκθεση της Geller είχε τις προθέσεις να κάνει. Ο Wilders, από την πλευρά του, φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά ότι προκαλεί αναταράξεις εντός της αμερικανικής κοινής γνώμης. Το έχει καταφέρει με τη σταθερή του στάση εδώ και χρόνια. Εντούτοις, οι επιθέσεις στο Garland δίνουν στον Wilders ένα πολύ ισχυρότερο προφίλ για να υποστηρίξει τις πολιτικές του, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση του Κορανίου.

Εν τω μεταξύ, η στήριξη προς τους ενόπλους – ο ένας ήδη αναγνωρίστηκε ως ο Elton Simpson, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ψευδείς δηλώσεις στις αρχές σχετικά με μετάβαση προς ένταξη στους τζιχαντιστές στη Σομαλία, ενώ ο συγκάτοικός του, Nadir Soofi, αναγνωρίστηκε ως ο δεύτερος – αυξάνεται σε λογαριασμούς του Twitter που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Τώρα, όσο οι δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου συνεχίζουν να ερευνούν τους πυροβολισμούς, η προειδοποίηση της περασμένης εβδομάδας από τον Ρεπουμπλικανό Keith Ellison, τον πρώτο μουσουλμάνο που κατάφερε να εκλεγεί στο Κογκρέσο, φαντάζει ρεαλιστική. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για κάποιο σχόλιο σχετικά με τον Wilders, τη Δευτέρα το πρωί, ένας εκπρόσωπος του Ellison αναφέρθηκε στη δήλωση αυτή της 30ής Απριλίου: «Με ανησυχεί το ότι κάποιος θέλει να συμμετάσχει σε μια διεθνή εκστρατεία για να προωθήσει το μίσος, την υστερία και τη διαίρεση. Και το πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο του προσφέρουν ένα βήμα για να το κάνει αυτό.»

Πηγή

Foreign Policy

Παλαιότερα άρθρα: