Ο Ζάεφ μιλά για «μακεδονικό στρατό» – Το ΥΠΕΞ αντιδρά

Διαβάστε επίσης

Σε “μακεδονικό στρατό” αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την ορκωμοσία 125 επαγγελματιών οπλιτών στη γειτονική χώρα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ.Ζάεφ απευθυνόμενος στους επαγγελματίες οπλίτες της ΠΓΔΜ τους υποσχέθηκε ειδικότερα ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους τώρα που η χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τους είπε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι που θα είναι η πρώτη γενιά οπλιτών της χώρας που θα υπηρετήσει σε ένα στρατό μέλος της Συμμαχίας και δήλωσε: “Η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ θα προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός για χρόνια συμμετείχε πλάι πλάι με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές.”

Αναφορικά με τη δήλωση του Ζ. Ζάεφ περί “μακεδονικού” στρατού, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τούτο διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση “στρατός της Βόρειας Μακεδονίας”.

Παλαιότερα άρθρα: