ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ευρώπη αναμένεται να διαφωνήσουν για την ιρανική πυρηνική συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα στον ΟΗΕ καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πείσουν την επιφυλακτική κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τη διατηρήσει, ενώ το Ισραήλ αυξάνει την πίεσή του στην Ουάσινγκτον. 

Ο Τραμπ, που θα πρέπει να αποφασίσει ως τα μέσα Οκτωβρίου αν θα ζητήσει να επιβληθούν ξανά οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν τις οποίες ήρε η Ουάσινγκτον βάσει της συμφωνίας, επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη παραβιάζει «το πνεύμα» της συμφωνίας αυτής. 

Το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να υποχωρήσει από τη συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους από τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ που συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση, κυρίως καθώς η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μια άλλη πυρηνική κρίση στη Βόρεια Κορέα.
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή, όμως αν τα μπερδέψουμε όλα, κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στη 18μηνη διαπραγμάτευση η οποία κατέληξε στη συμφωνία αυτή.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε «λάθος κίνηση» της Ουάσινγκτον σχετικά με την πυρηνική συμφωνία.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σήμερα ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικά μηνύματα να στείλουν.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Είτε διορθώστε την είτε ακυρώστε την. Αυτή είναι η θέση του Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου την προηγούμενη Τρίτη.

Παλαιότερα άρθρα: