ΟΗΕ: «Kαζάνι που βράζει» η κατάσταση στη Λέσβο

Διαβάστε επίσης

Έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, απηύθυνε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής της Λέσβου είναι πλέον «καζάνι που βράζει».

Η Λέσβος ήταν κατά το 2015 το προτιμώμενο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 70% των νέων αφίξεων που γίνονται με πολύ μικρότερο ρυθμό, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες – το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά – συνωστίζονται στο κέντρο υποδοχής της Μόρια, που έχει φτιαχτεί για 2.000, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Τσάρλι Γιάξλεϊ της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

«Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η ανταπόκριση και η θεραπεία είναι θλιβερά ανεπαρκείς», υποστήριξε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι χθες ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός επεσήμανε σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου καθώς οι αιτούντες άσυλο ξεπέρασαν τους 10.000 στον καταυλισμό της Μόριας, τη στιγμή που η δομή δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.100 ανθρώπους.

Παλαιότερα άρθρα: