Οι «άπαιχτοι» μανδαρίνοι και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Διαβάστε επίσης

Μπορεί οι «άπαιχτοι» να “παίζονται” σε συνέχειες στο rizopoulospost, ωστόσο οι πραγματικά άπαιχτοι είναι οι μανδαρίνοι των ελληνικών υπουργείων, όταν πρόκειται να εξειδικεύσουν νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπόριου καυσίμων παραδείγματος χάριν.

Ε, λοιπόν, ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε το 2012 και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε τις λεπτομέρειες για την τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, επίσης το 2012. Ωστόσο οι κανονιστικές αποφάσεις «ξέχασαν» να ρυθμίσουν κάποιες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα δεν έχει εκδοθεί ακόμη έγκριση τύπου για τις συσκευές. Δεν έχουν οριστεί οι προδιαγραφές του πρωτόκολλου επικοινωνίας των συσκευών με το κέντρο επεξεργασίας των δεδομένων που θα συγκεντρώνει η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων. Το κυριότερο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ελέγχου για τις περιπτώσεις αφαίρεσης της συσκευής GPS από το βυτιοφόρο, όπως και για την κάλυψη από το ίδιο σύστημα των ρυμουλκούμενων.

Αν δεν προβλεφτούν τα παραπάνω, ένα βυτιοφόρο που παρέλαβε φορτίο ναυτιλιακού αφορολόγητου πετρελαίου, μπορεί άνετα να το μεταφέρει στη δεξαμενή του λαθρέμπορου, ενώ το κέντρο ελέγχου μέσω του GPS θα καταγράφει τη διαδρομή προς το σημείο του παραλήπτη που δηλώθηκε. Με τη διαφορά ότι η συσκευή δεν θα βρίσκεται στο βυτιοφόρο, αλλά σε ένα άσχετο όχημα. Το ίδιο περίπου θα ισχύει και με το ρυμουλκούμενο βυτιοφόρο, το φορτίου του οποίου μπορεί να ταξιδεύει οπουδήποτε χωρίς να καταγράφεται η διαδρομή του.

Όλα αυτά θα διαπιστωθούν τις επόμενες μέρες και ενώ στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την τοποθέτηση συσκευής GPS σε όλα τα βυτιοφόρα. Έτσι, είτε θα δοθεί νέα παράταση για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, είτε το μέτρο θα εφαρμοστεί αφήνοντας τεράστια κενά για τη συνέχιση του λαθρεμπορίου.

Με πιο απλά λόγια, για ακόμη μια φορά οι «άπαιχτοι» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κατάφεραν να ξεγελάσουν τους κουτόφραγκους που μέσω του μνημονίου μας επέβαλαν τρόπους για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να σταματήσει το αίσχος του λαθρεμπορίου. Ψηφίστηκε ο νόμος, πήραμε τη δόση για να πληρώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και ο νόμος δεν εφαρμόζεται, ή εφαρμόζεται αλλά Ελληνικά.

Παλαιότερα άρθρα: