Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν: Τι μας περιμένει το 2018…

2018
Διαβάστε επίσης

Τα δημοσκοπικά ευρήματα μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην καταφέρνουν -για πολλούς λόγους που παρέλκει να εξεταστούν εδώ- να επιτύχουν με ακρίβεια τις προθέσεις των πολιτών στην πρόθεση ψήφου. Ταυτοχρόνως όμως, εφόσον εξεταστούν με προσοχή, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά είναι αποκαλυπτικά για τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων καπαresearch και προέρχονται από τις έρευνες κοινής γνώμης που διεξήγαγε το 2017 είναι πράγματι αποκαλυπτικά των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία μας τα χρόνια των μνημονίων. Ταυτοχρόνως, όμως, αποκαλύπτουν μέσα και από τις αντιφάσεις των απαντήσεων τις όποιες δυσκολίες καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη η Ελλάδα προκειμένου να βγει στο… ξέφωτο. Και αυτό τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με τα μνημόνια ή τα αντιμνημόνια.

Έχει να κάνει με τους θεσμούς και τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που ακόμη κανείς δεν έχει τολμήσει να κάνει. Είτε πρόκειται για πρωτοβουλίες που ξεκινούν από τις κυβερνήσεις είτε από τις διάφορες κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες.

Πλέον ενδεικτική του προβλήματος που έχει η χώρα είναι οι απαντήσεις στον πίνακα 3 όταν οι πολίτες καλούνται να «βαθμολογήσουν» φορείς και προσωπικότητες. Η χαμηλή αποδοχή που έχουν πολιτικοί και ΜΜΕ δείχνουν σε μεγάλο βαθμό τη ρίζα της δεισιδαιμονίας που ταλανίζει την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την χαμηλή εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που εξηγεί σχεδόν με καθαρό τρόπο την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και τις πολιτικές επιλογές των πολιτών έως τώρα.

Μία από τις εντυπωσιακότερες αλλαγές που κατεγράφη το 2017 αφορούσε στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό των ιδιωτικών επιχειρήσεων (πίνακας 7) που έχει φτάσει στο εντυπωσιακό, για την Ελλάδα 43%. Αυτό που όμως είναι εξίσου εντυπωσιακό είναι η απόρριψη των παραδοσιακών ελλήνων επιχειρηματιών σε αντίθεση με την έννοια της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, δύο στοιχεία που έχουν τη σημασία τους, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αφορούν στην αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου (πίνακας 9) που δείχνει ότι η κρίση άφησε και το θετικό της αποτύπωμα αλλά και στο δείκτη αισιοδοξίας (πίνακας 10) που είναι μεγάλος.

Αναλυτικά, με βάση τους πίνακες της καπαresearch (ο σχολιασμός είναι της εταιρείας):

1 Υποχωρεί η διαίρεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και το αίτημα για ρήξη με τους πιστωτές

kr 1

Ύστερα από μια μακρά περίοδο εντάσεων και διχασμών γύρω από την ακολουθούμενη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, η ελληνική κοινωνία φαίνεται να στρέφει το βλέμμα προς το μέλλον και να αναζητά το νέο μοντέλο ανάπτυξης εντός της ζώνης του Ευρώ με ταυτόχρονη τήρηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές. Την ίδια περίοδο, μετά και την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά η ανησυχία για Grexit.

2 Ωστόσο, δεν μετανιώνουν για την ψήφο τους στο δημοψήφισμα του 2015

kr 2

Δύο χρόνια μετά τη διεξαγωγή του ελληνικού δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015, το 85% των ψηφοφόρων του «Όχι» και το 88,5% των ψηφοφόρων του «Ναι» δήλωσαν ότι σε περίπτωση επανάληψης του δημοψηφίσματος θα ψήφιζαν ό,τι είχαν ψηφίσει και τότε. Από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι θα επέλεγαν την αποχή (10% των ψηφοφόρων του «Όχι» και 8,5% των ψηφοφόρων του «Ναι») ενώ μόλις ένα 3% του «Όχι» και ένα 2% «Ναι» θα πήγαινε να ψηφίσει διαφορετικά.

3 Έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής

kr 3

 4 Αρνητικοί σε περαιτέρω θυσίες: σύγχυση για το ιδανικό μείγμα μέτρων για την ανάπτυξη

kr 4

Επτά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής φαίνεται ότι έχουν εξαντλήσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά στις θυσίες που απαιτούνται για την επιστροφή της χώρας σε σταθερή ανάπτυξη. Στο δίλλημα μεταξύ μείωσης συντάξεων/κρατικών δαπανών και αύξησης φόρων/εισφορών, μόλις το 32% παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου μείγματος μέτρων, καθώς σε ποσοστό 66,5% απαντούν «ούτε το ένα, ούτε το άλλο».

5 Ένα εκατομμύριο αναποφάσιστοι κρίνουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση

kr 5

Ένα εκατομμύριο (1.000.000) είναι οι αναποφάσιστοι για την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση. Η πιο ενδιαφέρουσα και δύσκολη ομάδα του εκλογικού σώματος αποτελείται από ψηφοφόρους με χαμηλό εισόδημα και επίπεδο εκπαίδευσης, κυρίως από γυναίκες και ανέργους. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στις 13 περιφέρειες της χώρας, περίπου 1.800 άτομα (το 13,9% του δείγματος) δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει για το κόμμα που θα ψήφιζαν σε περίπτωση εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, με βάση τις απαντήσεις τους στα επιμέρους ποιοτικά ερωτήματα, οι αναποφάσιστοι δεν είναι μια άβουλη ή «α-πολιτίκ» ομάδα. Είναι ενημερωμένοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις, τοποθετούνται με σαφήνεια και επίγνωση απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και της εποχής. Η απόφασή τους για το πιο κόμμα θα επιλέξουν, τελικά, θα ληφθεί, το πιθανότερο, αφού προκηρυχθούν οι εκλογές και τεθεί το εκλογικό δίλημμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιλογή θα έχει τον χαρακτήρα της «πιο έξυπνης» και συμφέρουσας, γι’ αυτούς, ψήφου, θα αφορά «στα ευρώ» του νοικοκυριού και όχι «στο Ευρώ» (και την παραμονή στην ΟΝΕ) και θα ληφθεί γύρω από το τραπέζι της κουζίνας, με ισχυρότερους εισηγητές τη γυναίκα ή τον άνεργο της οικογένειας.

6 Ενίσχυση της Kεντροαριστεράς – 3η πολιτική δύναμη το Κίνημα Αλλαγής 

kr 6 1

Την τελευταία φορά που κόμμα της κεντροαριστεράς κατέλαβε την τρίτη θέση σε εκλογές εθνικής εμβέλειας ήταν τον Ιούνιο του 2012. Η εικόνα ενότητας των κομμάτων του χώρου και η σχετικά μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή προέδρου του νέου φορέα προκάλεσαν τη θετική αντίδραση ικανού μέρους της κοινής γνώμης, απέναντι σε μια παράταξη που μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή της κρίσης.

7 Ευρεία αποδοχή της επιχειρηματικότητας – αρνητική εικόνα για τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες

kr 7

Το αδιέξοδο στα οικονομικά του κράτους – εμφανές από το 2009 – και η μετέπειτα αδυναμία του να αποτελέσει πυλώνα αντιμετώπισης της κρίσης, έστρεψαν το βλέμμα του δυναμικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμπιστοσύνη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις αγγίζει υψηλά για την εποχή επίπεδα και βαίνει ανοδικά, ενώ η έννοια της επιχειρηματικότητας χαίρει σχεδόν καθολικής αποδοχής. Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει, όμως, για τις παραδοσιακές επιχειρηματικές οικογένειες και τους εκπροσώπους τους.

8 Αναγνώριση της σημασίας των ΗΠΑ ως χώρα-σύμμαχος της Ελλάδας

kr 8

Η παραδοσιακή τάση αντιαμερικανισμού που διατρέχει την ελληνική κοινωνία κατά το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης φαίνεται να «σπάει» με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης του 2010 και την ανάδειξη της Γερμανίας ως την πιο αντι-δημοφιλή (ισχυρή) χώρα στην Ελλάδα. Στην ανατροπή αυτή συνέβαλε σημαντικά η θετική απήχηση του Μπ. Ομπάμα στην ελληνική κοινή γνώμη. Το ίδιο δεν ισχύει σήμερα στην περίπτωση του Ντ. Τραμπ, χωρίς, ωστόσο, αυτό να επηρεάζει – προς το παρόν – τη σημασία των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων στη συνείδηση των πολιτών, όταν καλούνται να σχολιάσουν την αντιμετώπιση της χώρας από τη διεθνή κοινότητα και την εθνική εξωτερική πολιτική.

9 Αλλαγή στην καταναλωτική-οικονομική συμπεριφορά

kr 9

Η εφαρμογή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, εκτός από τις δυσκολίες που προκάλεσε στη ρευστότητα και την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, συντέλεσε, επίσης, στη μετατόπιση της συμπεριφοράς των Ελλήνων καταναλωτών προς τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και, βαθύτερα, σε μια πιο προσεκτική διαχείριση των δαπανών του νοικοκυριού.

10 Η πρώτη – οριακή – πλειοψηφία αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας

kr 10

Θετική έκπληξη της χρονιάς αποτελεί το γεγονός ότι, έστω και οριακά, αναδύεται η αίσθηση ότι, τελικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Παλαιότερα άρθρα:

44 απαντήσεις στο “Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν: Τι μας περιμένει το 2018…”

  1. I just want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and definitely savored your web page. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You actually have really good articles and reviews. Kudos for revealing your web-site.

  2. I seriously love your site.. Excellent colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own personal site and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Thanks.

  3. I have to thank you for the efforts you have put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now ;)

  4. Thanks for the write-up. My partner and i have always noticed that most people are needing to lose weight since they wish to show up slim and also attractive. Nonetheless, they do not constantly realize that there are additional benefits so that you can losing weight also. Doctors claim that over weight people are afflicted with a variety of ailments that can be perfectely attributed to their own excess weight. The good thing is that people who definitely are overweight and suffering from several diseases are able to reduce the severity of their own illnesses through losing weight. It’s possible to see a constant but marked improvement with health when even a moderate amount of fat reduction is obtained.

  5. I’ve recently started a blog, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “The only winner in the War of 1812 was Tchaikovsky” by Solomon Short.

  6. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

  7. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  8. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he the truth is bought me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you turn into expertise, would you mind updating your blog with more details? It’s extremely helpful for me. Big thumb up for this blog post!

Σχολιάστε