Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – Όλα όσα υποσχέθηκαν οι νέοι υπουργοί με το «καλημέρα» (αναλυτικά)

Διαβάστε επίσης

Το στίγμα της διακυβέρνησης και τα πρώτα βήματα τους στα νέα πόστα έδωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης, που εξήγγειλαν ρυθμίσεις με το… «καλημέρα».

Εργασία

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, εξήγγειλε την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ), καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Μάλιστα, δεσμεύθηκε για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατάργηση του «χουντικού» νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο ασφαλιστικό για τα όρια ηλικίας των παλαιών ασφαλισμένων και νέες μειώσεις των συντάξεων ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, είπε χαρακτηριστικά ότι «για εμάς δεν υπάρχουν».

Ο κ. Στρατούλης πρόσθεσε ότι θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις των μνημονίων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ θα επανεξετασθεί ο μαθηματικός τύπος για την απονομή του εφάπαξ, «ώστε να μην καταστεί απλό βοήθημα».

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει η σύνταξη των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς και η σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων. Μάλιστα, εξήγγειλε νέες προσλήψεις, κυρίως, για τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών φορέων, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και την επαναπρόσληψη του προσωπικού του υπουργείου που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οικονομία

Ο νέος τσάρος του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής είπε ότι θα εξοικονομηθούν άμεσα πόροι, θα επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου και θα αξιοποιηθεί το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου, χωρίς να προσληφθεί «στρατός» συμβούλων.

Ανάπτυξη

Οι υπουργός Ανάπτυξης Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του λεγόμενου ιδιωτικού χρέους. Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε τους τομείς στους οποίους θα υπάρχει συνέχεια, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και, συγκεκριμένα:

– Το νέο ΕΣΠΑ

– Η απογραφειοκρατικοποίηση του συστήματος

– Στροφή στη νεανική επιχειρηματικότητα με άνοιγμα νέων επιχειρήσεων

– Αλλαγή στην επαφή των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση μέσω ΚΕΠ επιχειρήσεων

– Ενίσχυση των διαδικασιών των νεοφυών επιχειρήσεων

– Ενίσχυση των εξαγωγών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία

– Διεύρυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με προσανατολισμό στα μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα.

Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξήγγειλε αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου στηριχθούν τα αγροτικά εισοδήματα.

Επιπλέον, ανήγγειλε την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και της διαδικασίας περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ.

Υγεία

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των ανασφάλιστων, αλλά και των ασφαλισμένων με τη μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι, με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ με το οποίο επιβαρύνεται κάθε συνταγή. «Πρώτα απ όλα είναι σημαντικό να ανακουφίσουμε τους ανασφάλιστους, μετά να διασφαλίσουμε την επιβίωση των δημόσιων δομών και στη συνέχεια να αναδιοργανώσουμε το ΕΣΥ», επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Δημόσιο

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, απηύθυνε πρόσκληση προς τα στελέχη- και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε – του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας, που αποτελεί προϋπόθεση, για να ανοίξει ένα διαφορετικό μέλλον. Σχετικά με το ρόλο του ως υπερυπουργού Εσωτερικών, σημείωσε ότι θα είναι συντονιστικός και ότι οι υπουργοί «θα έχουν απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεσμεύθηκε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ ή όσες έγιναν σε εφαρμογή της διαθεσιμότητας.

Παιδεία

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, δήλωσε ότι μπαίνει τέλος στην Τράπεζα Θεμάτων, στις πανελλαδικές εξετάσεις σε Α’ και Β’ Λυκείου και στον υπολογισμό των βαθμών του Λυκείου στα μόρια για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ναυτιλία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θεόδωρος Δρίτσας, είπε ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς με αυτή την πολιτική διαφωνεί το σύνολο των φορέων των δύο πόλεων. Για την κινεζική COSCO είπε πως κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας με άλλες χώρες είναι σεβαστή και με σοβαρότητα θα επιχειρηθεί μία επαναδιαπραγμάτευση με την COSCO, ώστε να γίνει πιο επωφελής η συμφωνία για την χώρα μας.

Προστασία του Πολίτη

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι γνωρίζει τους περισσότερους αξιωματικούς που ήταν μαθητές του και είπε ότι δεν τα πάει καλά με την πολιτική και θέλει σχολείο, για να διδάξει. «Είναι όμως μία πρόκληση να διδάξουμε μαζί ήθος, πίστη στο Σύνταγμα και στο νόμο», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανέφερε, επίσης ότι το σχέδιο για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ θα εναρμονιστεί, με γνώμονα το τρίπτυχο ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Επιπλέον, επισήμανε ότι η ΕΛΑΣ είναι προστάτης των φτωχών και όχι των πλουσίων που δεν την έχουν τόσο ανάγκη και ότι δεν θα είναι ανεκτή η κατάχρηση εξουσίας.

Υποδομές

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, είπε ότι σταματούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ ιεραρχούνται τα προγράμματα, οι δημόσιες επενδύσεις και τα έργα, ώστε να εξυπηρετηθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μεταναστευτικό

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι η νέα κυβέρνηση δίνει βάρος στην παροχή ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα μας και τη φιλοξενία και την πρόνοια στους πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες.

Παλαιότερα άρθρα: