Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το Plan B της Ευρώπης, κύριε Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πέραν των όσων είπε περί των προϋποθέσεων για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπλήρωση.  «Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς, είπε,  το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.».

Αυτό δεν μπορούμε να το αφήνουμε να περνάει έτσι,  όταν βγαίνει από τα χείλη του Προέδρου της Κομισιόν, την ώρα που κάνει δηλώσεις σε δραματικές στιγμές για το μέλλον και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Υποθέτω πως για αυτό το plan b έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων και είναι ο μόνος που γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του.

Δημοκρατία όμως δεν είναι μόνο το δημοψήφισμα. Δημοκρατία είναι να γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχουν εκπονήσει οι Ευρωπαίοι για την περίπτωση που την Κυριακή οδηγηθούν τα πράγματα σε Grexit. Γι αυτό και κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαίο με το που προσγειωθεί στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει αμέσως τις ακόλουθες τρεις κινήσεις:

–       Να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο του plan b που έχουν εκπονήσει οι Βρυξέλλες.

–       Να ζητήσει την εκ νέου σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να ενημερώσει και αυτούς.

–       Να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό με το οποίο να περιγράφει τι ακριβώς προτείνει η Ευρώπη στην περίπτωση Grexit.

Είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει σε όλους μας, σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, το δικαίωμα να γνωρίζουμε το πώς θα μοιάζει η ζωή μας από την ερχόμενη Δευτέρα, στην περίπτωση που είτε με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης , είτε της Ευρώπης, είτε και των δυο, δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη της συμφωνίας και οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων στην έξοδο από την ευρωζώνη. Δεν είναι δυνατόν να διανύσουμε αυτές τις πέντε μέρες με το να βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι.

Η κοινοποίηση του περιεχομένου του ευρωπαϊκού plan b επ’ ουδενί δεν σημαίνει πως προκρίνεται η λύση του Grexit. Σημαίνει μόνον πως ένας λαός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στα κάγκελα» και το άγχος χτυπάει «κόκκινο» έχει δικαίωμα να γνωρίζει ό,τι αφορά στη ζωή του και την καθημερινότητά του.

ΥΓ1: Μου είναι ακατανόητο γιατί επέλεξε ο πρωθυπουργός να χάσει τη μισή μέρα του σήμερα στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, ενός θεσμού δηλαδή που είναι απόλυτα διακοσμητικός και δεν έχει απολύτως τίποτα να του προσφέρει. Αντιθέτως δίνει την ευκαιρία σε διάφορες πλευρές να στοχοποιούν την Ελλάδα και να την εμφανίζουν ως το «μαύρο πρόβατο». Όταν ο χρόνος τρέχει με τέτοιες ταχύτητες θα πρέπει να αξιοποιείται πολύ πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει βίντεο με δηλώσεις  2 λεπτών στα αγγλικά τα οποία θα προωθούσαν τα Γραφεία Τύπου των πρεσβειών μας στα τηλεοπτικά κανάλια όλων των χωρών της Ε.Ε αλλά και των ΗΠΑ, με τα οποία θα απευθυνόταν σε κάθε λαό ξεχωριστά για να παρουσιάσει συμπυκνωμένα, έξυπνα και στοχευμένα τις ελληνικές θέσεις.  Όταν είσαι πρώτη είδηση σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν χάνεις τον χρόνο σου στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνεις «περιεχόμενο» για να σε «παίξουν». Είναι μοναδική ευκαιρία για τέτοιας έκτασης παγκόσμια και δωρεάν δημοσιότητα.

ΥΓ2: Όπως λένε οι Αμερικάνοι – αλλά όπως έδειξε να κατανοεί και ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα – ”all politics are local”. Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να κινητοποιηθούν οι διπλωματικές μας αρχές για συναντήσεις με τις ηγεσίες και των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. Το να περιορίζεται η ελληνική εκπροσώπηση μόνον στα κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα,  δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο.

Παλαιότερα άρθρα: