«Οι ελληνικές θέσεις είναι ρεαλιστικές. Επιμένουμε σε αυτές ως βάση συμφωνίας»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στην κυβέρνηση ακόμη και τώρα επιμένουν να κρατάνε χαμηλούς τόνους και να εκφράζουν τη βεβαιότητα για μία επερχόμενη συμφωνία ακόμη και αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή όμως έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν αλλάξει και η κυβέρνηση επιμένει σε συμφωνία με βάση αυτές. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ρεαλιστικές.

Αυτό που οι αξιωματούχοι δηλώνουν είναι ότι  «οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.»

Τέλος σημειώνουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός.»

Στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν έρθει σε πραγματικά οριακό σημείο πολλές φορές, σε επικοινωνιακό επίπεδο κρατούν χαμηλούς τόνους ώστε να αφήσουν την ευθύνη στην πλευρά των δανειστών για όποιο ενδεχόμενο ναυαγίου της διαπραγμάτευσης. Στην ακραία περίπτωση που θα προκληθεί graccident από την άτενγκτη στάση των πιστωτών, ο Τσίπρας θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση και το πλεονέκτημα να διαχειριστεί την κρίση. Ωστόσο αυτή την ευθύνη δεν θέλει κανείς να την πάρει, κάτι που δίνει την αισιοδοξία στην Ελληνική πλευρά ότι έστω στο παρά πέντε θα επικρατήσει η μετριοπάθεια.

Παλαιότερα άρθρα: