Οι γενικοί γραμματείς κατέβασαν τα μολύβια αλλά ο μισθός…μισθός

Διαβάστε επίσης

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι ότι η συνέχεια του κράτους βρίσκεται μόνο στα χαρτιά. Θεωρητικά λοιπόν υπάρχουν πολλές κρατικές υπηρεσίες οι οποίες είναι υφιστάμενες υπουργείων που δεν επηρεάζονται και δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις πολιτικές αλλαγές στη σύσταση της εκάστοτε κυβέρνησης. Ενώ λοιπόν με την αλλαγή του πρωθυπουργού περιμένουμε αντίστοιχα και αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις γενικές γραμματείες του κράτους.

Θεωρητικά πρόκειται για ανεξάρτητες από πολιτικές κατευθύνσεις υπηρεσίες οι οποίες εποπτεύουν και διευθύνουν την κρατική διοίκηση στις επιμέρους περιοχές της. Όμως δεν  είναι έτσι. Είναι σύνηθες ως γενικοί γραμματείς να τοποθετούνται άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν διατελέσει σε κάποια πολιτική θέση και ανταμείβονται συνήθως από το κόμμα στο οποίο προσέφεραν υπηρεσίες με την υπογραφή του υπουργού που τους τοποθετεί στη γενική γραμματεία.

Με την αλλαγή λοιπόν της κυβέρνησης και του νέου υπουργικού συμβουλίου, ορισμένες κυρίες και κύριοι απλώς αρνούνται πλέον να εργαστούν. Έχουν παρατήσει μολύβια και χαρτιά από καιρό ήδη πριν τις εκλογές, αφού πιθανόν απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους υποστηρίζοντας το κόμμα τους στην προεκλογική του εκστρατεία και τώρα περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Κάποιοι επιβεβαιώνουν απολύτως τα λεγόμενά μου, προχωρώντας σε παραίτηση αφού δεν μπορούν πια να συνυπάρξουν στο ιδεολογικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης. Τουλάχιστον αυτοί επιλέγουν μια πιο αξιοπρεπή στάση αφήνοντας τη θέση τους κενή, για να καλυφθεί από εκείνον που ο νέος υπουργός θα τοποθετήσει. Άλλοι πάλι απλώς τα παράτησαν, κάθονται στο γραφείο τους, πληρώνονται κανονικά και περιμένουν να δουν αν θα χωρέσουν στο νέο καθεστώς, ώστε να ξαναρχίσουν πάλι να δουλεύουν. Ουσιαστικά αποκόβουν οποιαδήποτε συνέχεια του κράτους πριν και μετά την αλλαγή κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όπου ο προϊστάμενος της κ. Σπύρος Σπυρίδων, προερχόμενος από το γαλάζιο περιβάλλον, μάλλον θεωρεί εδώ και πολλές εβδομάδες πως δε χρειάζεται να μας κάνει πλέον την τιμή να μας προσφέρει τις υπηρεσίες του, πόσο μάλλον τώρα που την κυβέρνηση ανέλαβαν οι κόκκινοι και οι ροζ…  Έτσι, κατεβάζει τα μολύβια και δεν υπογράφει τίποτα. Τόσο απλά.

Όμως δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι στις επάλξεις για να κάνουμε σκληρή κριτική στους νέους υπουργούς, σε περίπτωση που αυτοί ακολουθήσουν την παράδοση των παλαιοτέρων και επειδή πήραν την εξουσία να τα ξαναφέρουν όλα ανάποδα και από την αρχή, και να έχουμε τους γενικούς γραμματείς να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Σε τελική ανάλυση οι υπουργοί έχουν και το επιχείρημα ότι ο λαός τους εξέλεξε με ένα νέο πρόγραμμα πολιτικής διακυβέρνησης και δικαιούνται ορισμένα πράγματα να τα αλλάξουν. Ποιο είναι το επιχείρημα των γενικών γραμματέων για την αργομισθία τους;


Για το παραπάνω άρθρο μας, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, μας έστειλε την κάτωθι απάντηση. Την παραθέτουμε αυτούσια, όπως οφείλουμε, με το μόνο σχόλιο οτι αν οι γενικοί γραμματείς έκαναν όλοι σωστά την δουλειά τους και επεδείκνυαν με τις πράξεις και όχι μόνο με τα λόγια τους οτι το κράτος έχει συνέχεια, τότε και οι πολίτες θα ήταν ευχαριστημένοι απο αυτούς και το έργο τους. Αυτό όμως που επικρατεί στην Κοινωνία είναι οργή για το γενικό μπάχαλο που επικρατεί σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης…

“Με έκπληξη διάβασα το κείμενο στην ιστοσελίδα σας Rizopoulos Post, υπό τον τίτλο «Οι γενικοί γραμματείς κατέβασαν τα μολύβια τους, αλλά ο μισθός…μισθός», το οποίο ‘‘ντύνεται’’ με την φωτογραφία μου και αναφέρεται σε εμένα.

Επ’ αυτού, εις ότι με αφορά, σημειώνω τα εξής:

1.Από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξε μέρα που να μην ασκήσω τα καθήκοντά μου, προσπαθώντας να κάνω πάντα το καλύτερο δυνατό.
Συνεπώς δεν ισχύει ότι «δεν μας κάνει πλέον την τιμή να μας προσφέρει τις υπηρεσίες του», αφού επιτελώ μέχρι σήμερα τα καθήκοντά μου, κανονικά, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από την δράση και την καθημερινή παρουσία μου, παντού.

2. Επίσης δεν ισχύει αυτό που γράφετε ότι… « κατεβάζει τα μολύβια και δεν υπογράφει τίποτα»!
Τα μολύβια είναι πάντα στη θέση τους και υπογράφουν με βάση τη νομιμότητα, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την δημιουργία προοπτικής για τα νησιά μας.
Αν εσείς όμως γνωρίζετε κάποιο συγκεκριμένο έγγραφο που δεν έχει υπογραφεί, θα το εκτιμούσα να με ενημερώσετε, αλλά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι παρών και εκτελώ τα καθήκοντά μου με ζήλο, με σεβασμό στον πολίτη και τους νόμους. Άλλωστε η συνέχεια του κράτους και η λειτουργία της Διοίκησης δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Σπύρος Σπυρίδων

Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου”

Παλαιότερα άρθρα: