Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ταϊβάν με όπλα 1,42 δισ. δολαρίων

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να πουλήσουν στην Ταϊβάν όπλα αξίας 1,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην πρώτη τέτοια πώληση της διοίκησης του Donald Trump και μια κίνηση που σίγουρα θα θυμώσει την Κίνα, την βοήθεια της οποίας ούτως ή άλλως αποζητά για το ζήτημα της Βορείου Κορέας.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Heather Nauert, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για τις επτά προτεινόμενες πωλήσεις αξίας 1,42 δις. δολαρίων την Πέμπτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το πακέτο περιελάμβανε τεχνική υποστήριξη για ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, πυραύλους υψηλής ταχύτητας, τορπίλες και εξαρτήματα πυραύλων.

Η Nauert υπογράμμισε πως οι πωλήσεις έδειξαν ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ταϊβάν να διατηρήσει επαρκείς δυνατότητες αυτοάμυνας», εντούτοις δεν υφίσταται καμία αλλαγή στη μακρόχρονη πολιτική της μίας Κίνας που αναγνωρίζει το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός προμηθευτής όπλων στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της και ποτέ δεν έχει παραιτηθεί από τη χρήση βίας προκειμένου να φέρει υπό τον έλεγχό της το αυτόνομο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, από τότε που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, επειδή ηγείται ενός κυβερνώντος κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και αρνείται να αναγνωρίσει την πολιτική της ”μίας Κίνας”;. Την Παρασκευή, το γραφείο της Tsai ανέφερε ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει «να επιδιώκει τον εποικοδομητικό διάλογο με το Πεκίνο και να προωθεί θετικές εξελίξεις στις διασυνοριακές σχέσεις».

«Η πώληση όπλων αυξάνει την εμπιστοσύνη και την ικανότητα της Ταϊβάν να διατηρήσει το status quo της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρο το Στενό της Ταϊβάν», σχολίασε το γραφείο της Tsai.

Ερωτηθείς για την πώληση αμυντικού υλικού σε εκδήλωση την Πέμπτη το βράδυ στην Ουάσιγκτον,  ο Πρεσβευτής της Κίνας, Cui Tiankai, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται ”αδιόρθωτες” όταν πρόκειται για την Ταϊβάν, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της η επίσημη εφημερίδα του κόμματος People’s Daily.

«Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να τους καθοδηγούμε και να συνεχίζουμε να προχωρούμε στο σωστό δρόμο των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ, γιατί αυτό είναι πραγματικά προς το συμφέρον και των δύο χωρών», είπε ο Cui.

Η πώληση, η οποία απαιτεί την έγκριση από το Κογκρέσο, θα είναι η πρώτη μεταξύ της Ταϊβάν και του νεοεκλεγέντα Προέδρου Trump και η πρώτη από την πώληση αντίστοιχου υλικού αξίας 1,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πρώην Πρόεδρο, Barack Obama τον Δεκέμβριο του 2015, προς απογοήτευση της Κίνας.

Το προηγούμενο πακέτο περιελάμβανε δύο φρεγάτες, αντιαρματικούς πυραύλους και οχήματα αμφίβιας επίθεσης.

Υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το τελευταίο πακέτο αποτελεί κυρίως "αναβαθμίσεις σε υπάρχουσες αμυντικές δυνατότητες που αποσκοπούν στη μετατροπή των σημερινών συστημάτων από αναλογικά σε ψηφιακά.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι τα στοιχεία θα ενισχύσουν τις εναέριες και θαλάσσιες δυνατότητές της καθώς και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Κατέληξε λέγοντας ότι η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εδραιώνουν την εταιρική σχέση τους στον τομέα της ασφάλειας με στόχο να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: