Οι ΗΠΑ προχωρούν σε δυναμική στήριξη της αντιπολίτευσης στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να αυξήσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη μετριοπαθή αντιπολίτευση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και διεμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προβούν σε αποφασιστικότερες ενέργειες στο εσωτερικό για να αποτρέψουν τις επιθέσεις αλλά και να καταπολεμήσουν τις συντονισμένες προσπάθειες στρατολόγησης νέων μελών εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ομπάμα, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεντάγωνο, σημείωσε τη δυσκολία της πρόληψης επιθέσεων μικρής κλίμακας από “μοναχικούς λύκους”, εντός των ΗΠΑ, παρά την επιτυχία στην πρόληψη μεγάλων επιθέσεων από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 κι έπειτα.

«Πρέπει να θέσουμε τους δικούς μας κανόνες στο παιχνίδι (εννοώντας την αμερικανική στρατηγική ενάντια στον ISIS) για να αποτρέψουμε αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία ή αλλού στην ευρύτερη περιφέρεια και επανέλαβε ότι ο αγώνας κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης, επίσης γνωστή ως ISIL δεν θα είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος.

Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η εκπαίδευση των ΗΠΑ στις ιρακινές δυνάμεις εντατικοποιήθηκε αφής στιγμής κρίθηκε ότι δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες απαιτήσεις.

Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός έχει εκφράσει τα παράπονά του διότι το Ιράκ δεν έχει προχωρήσει σε αρκετές προσλήψεις για την κάλυψη των στόχων κατάρτισης που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Έχει επίσης αναγνωριστεί ότι η πρόσληψη και η κατάρτιση Σύρων μαχητών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους κινείται πιο αργά από ό, τι αναμενόταν, εν μέρει λόγω των προβλημάτων με την εξέταση των εθελοντών.

«Συνεχίζουμε να επιταχύνουμε την παράδοση του κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ο Ομπάμα. Και συνέχισε λέγοντας «Και έχω καταστήσει σαφές στην ομάδα μου ότι θα κάνουμε περισσότερα για να εκπαιδεύσουμε και να εξοπλίσουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία».

Ο Ομπάμα δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το τι περισσότερο θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με αυτό το ζήτημα. Παρόλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τον πρόεδρο για την έλλειψη μιας επιτυχημένης στρατηγική.

«Η ρητορική του δεν αντανακλά την πραγματικότητα Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο ISIS επεξέτεινε την εμβέλειά του εκθετικά -. και η επιρροή της εξτρεμιστικής ομάδας συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Γερουσιαστής Τομ Κότον, ασκώντας κριτική στον Ομπάμα. «Δεν πρόκειται να νικήσουμε έναν ριζοσπαστικό τζιχαντικό στρατό με περισσότερους γραφειοκράτες στην Ουάσινγκτον και καμία χρηματοδότηση για τις στρατιωτικές μας δυνάμεις στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αποτραπεί το Ισλαμικό Κράτος από το να στρατολογήσει άτομα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις εις βάρος της μουσουλμανικής Αμερικανικής κοινότητας ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας, αν και ο ISIS επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε αυτή την κοινότητα», κατέληξε ο Ομπάμα.

Πηγές

CNN

Reuters

 

Παλαιότερα άρθρα: