Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, έκανε έκκληση σε γερμανούς και γάλλους αξιωματούχους να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου, «υπογράμμισε τη σημασία να βρεθεί λύση κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο».

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα στα πλαίσια συνάντησης του αμερικανού υπουργού με τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν, σε Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα. Μία επί πλέον συνάντηση είχε και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Τη στιγμή που το ΔΝΤ απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη συμφωνία, αν οι ευρωπαίοι δεν αναλάβουν την πρωτοβουλία γενναίας μείωσης τους ελληνικού χρέους, οι αμερικανοί πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου απίθανο, οι φιλικές δηλώσεις και συναντήσεις του έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του, που προκάλεσαν αντιδράσεις στη Σερβία, να είναι μία κίνηση φιλική προς τις ΗΠΑ, οι οποίες σε αντάλλαγμα βοηθούν την κυβέρνηση να κερδίσει μία σπουδαία παράμετρο στις διαπραγματεύσεις ακόμη και στη δεινή θέση που βρίσκεται μετά την αποδοχή του πολύ σκληρού προγράμματος.

Όλα πλέον δείχνουν ότι πολιτικά θα είναι αδύνατον να μην υποχωρήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως οι Γερμανοί σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Από την άλλη, στη Γερμανία εξετάζεται ακόμη το σενάριο grexit με τη Μέρκελ να επιμένει ότι είναι δικαίωμά τους να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τη φορά αυτό που μπορεί να δώσει μία νίκη στην Ελλάδα, θα είναι αποτέλεσμα των ισορροπιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης και αντίστοιχα ΗΠΑ και κρατών μελών.

Παλαιότερα άρθρα: