Οι Λιβυκές δυνάμεις κοντά στην εξάλειψη του ΙΚ από τη Σύρτη

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης βρίσκονται κοντά στην εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους και των τελευταίων θυλάκων του από τα ορμητήρια τους στην πόλη της Σύρτης, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter, την Τετάρτη.

O επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με την υπό την προστασία του ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, οι οποίες έχουν βοηθηθεί και από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές από τις αρχές του Αυγούστου, έχουν στριμώξει το Ισλαμικό Κράτος σε ένα μικρό τμήμα της πόλης.

«Περιμένω ότι θα εξαλείψουν τις εναπομείνασες αντιστεκόμενες ένοπλες δυνάμεις των τζιχαντιστών του Isis σύντομα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Carter στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λονδίνο.

Οι δυνάμεις της Λιβύης, υπογράμμισαν το Σάββατο ότι είχαν προωθηθεί μέσα στην πόλη, καταλαμβάνοντας μερικά από τα τελευταία κρησφύγετα του Ισλαμικού Κράτους εντός αυτής.

Η τζιχαντική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την παρατεταμένη πολιτική κρίση της Λιβύης και άδραξε την ευκαιρία να καταλάβει τη Σύρτη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας την ως βάση για τα ένοπλα τμήματά της στη χώρα. Χάνοντας την πόλη θα δυσχεράνει η ήδη δυσμενής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ισλαμικό Κράτος από τις σημαντικές απώλειες στη Συρία και το Ιράκ.

Η εκστρατεία στη Σύρτη είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις στη Λιβύη, όπου η υπό την κηδεμονία του ΟΗΕ κυβέρνηση προσπαθεί να ενώσει ένα πλήθος από αντίπαλες φατρίες, των οποίων οι διαμάχες δίχασαν τη χώρα βαθύτατα από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κάρτερ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν την παροχή βοήθειας προς τη Λιβύη ακόμα και όταν ανακαταληφθεί η Σύρτη. Κι αυτό διότι ο μέχρι πρότινος ισχυρός θύλακας του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη απότελούσε το τρίτο μεγαλύτερο προπύργιό του και παράλληλα, τον ισχυρότερο πυρήνα στρατολόγησης νέων μελών, μετά από τη Συρία και το Ιράκ.

Πηγές:Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: