«Οι μαύροι στην εκκλησία ήταν τόσο καλοί μαζί μου που σκέφτηκα να μην τους σκοτώσω»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Ντίλαν Ρουφ, που φέρεται ως ο υπεύθυνος για το μακελειό σε εκκλησία αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον της Νέας Καρολίνας στις ΗΠΑ, έδωσε μία σοκαριστική μαρτυρία για τις πράξεις του.
Σκέφτηκε στην αρχή να μην τους σκοτώσει γιατί ήταν πολύ ευγενικοί μαζί του οι μαύροι στην εκκλησία, ανέφερε στις αρχές κατά τη διάρκεια της απολογίας του για το θάνατο των εννέα ανθρώπων.

Εν τέλει όμως τα συναισθήματα αυτά δεν επικράτησαν αφού όπως ο ίδιος δήλωσε, το κίνητρο της πράξης του ήταν να δημιουργήσει την αφορμή για «ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου» ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους στις ΗΠΑ. Στο διαδίκτυο έχουν βρεθεί φωτογραφίες του με ρούχα που φέρουν σύμβολα παλαιότερων ρατσιστικών καθεστώτων της Αφρικής.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε σειρά δολοφονιών ή περιστατικών αδικαιολόγητης βίας που έχουν προκαλέσει λευκοί αστυνομικοί σε διάφορες πολιτείες στις ΗΠΑ. Μπορεί ο συγκεκριμένος 21χρονος νεαρός να αποτελεί ειδική περίπτωση ρατσιστή με συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις όμως φαίνεται πως η κοινωνική κρίση στις ΗΠΑ έχει εκ νέου δημιουργήσει περιστατικά ρατσιστικής βίας που μαρτυρούν ότι αυτή η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τις πληγές του παρελθόντος της που κρατούν ήδη από την ίδια την απαρχή της ιστορίας της.

Παλαιότερα άρθρα: