Οι μεγάλες προσδοκίες, η βαθιά υπόκλιση και η Gazprom

lafazanis-miler-arena-26-4
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του αφεντικού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, δείχνουν ότι η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών, χωρίς να έχει διασφαλιστεί συμφωνία, συνήθως μετατρέπεται σε μπούμερανγκ. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα,  με πολιτικές οικονομικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις, όπως αυτή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Όπως φαίνεται, το πάθημα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά που είχε καλλιεργήσει εξίσου μεγάλες προσδοκίες για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom μετά τις αλλεπάλληλες (συνολικά τρεις) επισκέψεις του Αλεξέι Μίλερ στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έγινε μάθημα. Τότε, η Gazprom δεν είχε καν υποβάλλει προσφορά στο διαγωνισμό παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιδείξει… κινητικότητα, εθελοτυφλώντας μπροστά στους ευρύτερους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Έτσι και τώρα μετά από ένα πενθήμερο συζητήσεων και δημοσιευμάτων περί της πρόθεσης της Gazprom να καταβάλει 3-5 δις ευρώ ως προκαταβολή για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού,  η αμηχανία ήταν έντονη όταν ο Αλεξέι Μίλερ βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε δηλώσεις στα ρώσικα, χωρίς την παρουσία μεταφραστή και αποχώρησε, ενώ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ρωτούσε τους δημοσιογράφους για να μάθει τι είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, πριν κάνει τις δικές του δηλώσεις!

Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Λαφαζάνη με τον κ. Μίλερ στο υπουργείο Ενέργειας (πριν μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό) και πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι έχει συσταθεί κοινή επιτροπή για την πορεία υλοποίησης, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί μία συμφωνία που θα αφορά τον οδικό χάρτη με τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών και το χρονοδιάγραμμα. Στις περιπτώσεις αυτές ισχύει συνήθως το «Ζήσε Μάη μου…».

Τελικώς το συμπέρασμα από το ταξίδι του επικεφαλής της Gazprom, είναι ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν μεν να υπογραφεί σύντομα συμφωνία επέκτασης του Turkish Stream από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στο ελληνικό έδαφος και έως τα σύνορα με την π.ΓΔΜ, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται….

Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις «προς όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», ενώ ο κύριος Μίλερ, ανέφερε πως εξετάστηκε η σύσταση μιας κοινοπρακτικής εταιρίας Ελλάδας – Ρωσίας για την κατασκευή, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα είπε ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, η ρωσική πλευρά και η Gazprom  εγγυώνται ότι μέσα από το έδαφος της Ελλάδος θα μεταφέρει έως 47 δισ. κυβικά μέτρα και «αναμφίβολα τέτοιος όγκος μεταφοράς θα δώσει τις δυνατότητες για την Ελλάδα να πάρει εμπορική πίστωση για υλοποίηση άλλων σχεδίων».

Ωστόσο, όλα αυτά συμβαίνουν όταν είναι δεδομένες και ξεκάθαρες οι πολιτικές προεκτάσεις της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Gazprom, που σχετίζεται ευθέως με το ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και με τα ρωσικά σχέδια για τη δημιουργία του Turkish Stream.

Το βαρύ κατηγορητήριο που εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, επιβαρύνει περεταίρω το κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.

Η έρευνα της Κομισιόν κατά της Gazprom ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν επιδρομή στα γραφεία του ρωσικού κολοσσού προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για την κατηγορία της υπερτιμολόγησης του αερίου σε έξι χώρες και συγκεκριμένα την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Τότε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε εισηγούμενος νόμο που απαγόρευε στις κρατικές εταιρίες να δίνουν πληροφορίες σε αρχές του εξωτερικού χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας.

Και ενώ τα στοιχεία κατά της Gazprom είναι διαθέσιμα ήδη από το 2013 μόλις πρόσφατα η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε το κατηγορητήριο κατά της εταιρίας σύμφωνα με το οποίο ο ρωσικός όμιλος καταχράται την δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα,  η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η εταιρία επιβάλλει περιορισμούς στη δυνατότητα των πελατών της να μεταπωλήσουν το φυσικό αέριο, ενώ τους υποχρεώνει να υπογράφουν μακροχρόνια συμβόλαια με άμεσες πληρωμές, πιέζοντάς τους να αγοράζουν αέριο, είτε το χρειάζονται είτε όχι (take or pay). Επίσης η εταιρία αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση ανταγωνιστών στους αγωγούς διανομής που διαθέτει, παρεμποδίζοντας  τον ανταγωνισμό και επιβάλλει διαφορετικές τιμές στους πελάτες της, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την απόσταση ή από άλλα κόστη που προκύπτουν κατά την παράδοση. Μάλιστα το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα η Λιθουανία πληρώνει το φυσικό αέριο κατά ένα τρίτο ακριβότερα, από τη Γερμανία.

Η Δανέζα επίτροπος ανακοινώνοντας το κατηγορητήριο, επισήμανε ότι η έρευνα ξεκίνησε πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και δήλωσε ότι «η υπόθεση δεν είναι πολιτική». Ωστόσο παραδέχθηκε, ότι «κάποιοι θα μπορούσαν να δουν και πολιτικά στοιχεία σε αυτήν».

Σαφή πολιτική διάσταση έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι κατηγορίες αποτελούν «μη φιλική ενέργεια» και μίλησε για την πολιτική φύση της υπόθεσης, σε σχέση με τις πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Gazprom είναι μια απαράδεκτη απόπειρα να εφαρμοστούν αναδρομικά οι πρόσφατοι κανόνες της ΕΕ σε προηγούμενα συμβόλαια, δήλωσε  ο Σεργκέι Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Όλα τα συμβόλαια που ισχύουν τώρα τα οποία υπέγραψε η Gazprom με τους εταίρους της, υπεγράφησαν με πλήρη σεβασμό προς το νομικό καθεστώς που ίσχυε εκείνη την περίοδο στην Ε.Ε. Αφού η ΕΕ υιοθέτησε το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, υπήρξαν προσπάθειες, και συνεχίζονται τώρα, να εφαρμοστούν αναδρομικά αυτές οι απαιτήσεις και σε παλαιά συμβόλαια. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο.».

Συνήθως όταν πλακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Το ερώτημα λοιπόν είναι: υπάρχει πραγματικός χώρος για τις «ελληνικές προσδοκίες» ή τελικά  πατούν πάνω σε …κινούμενη άμμο; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακή και μόνον.

ΥΓ: Η φωτογραφία με τη βαθιά υπόκλιση Λαφαζάνη στο αφεντικό της Gazprom έγινε viral στα social media καθώς ξεφεύγει από τους κανόνες της «ευγενικής φιλοξενίας» κι αγγίζει τα όρια της δουλοπρέπειας, έστω και ασυνείδητα… Δημιουργώντας ταυτόχρονα εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να συνιστά «αριστερή» και «πατριωτική» πολιτική,  το να γίνεσαι τόσο εύκολα το μικρό πιόνι σε μια μεγάλη σκακιέρα.

lafazanis

Παλαιότερα άρθρα:

30 απαντήσεις στο “Οι μεγάλες προσδοκίες, η βαθιά υπόκλιση και η Gazprom”

  1. I just want to tell you that I’m new to blogging and really enjoyed you’re blog site. Probably I’m want to bookmark your blog post . You surely come with exceptional writings. Appreciate it for sharing your blog.

  2. hey there and thank you for your information ЎV IЎ¦ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

  3. What i don’t realize is in reality how you’re not actually a lot more smartly-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You already know therefore considerably when it comes to this matter, produced me individually imagine it from a lot of various angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. All the time care for it up!

  4. Search Engine Optimization (SEO) is a powerful idea of promoting company and its products and services on the internet. Of late, the number of internet users has been increased to the great extent so that it has become important to get your products and services promoted on the net.

  5. Simply want to say your article is as astounding. The clearness in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  6. Heya i am for the primary time here. I found this board and I to find It really helpful & it helped me out a lot. I’m hoping to provide something back and aid others like you helped me.

Σχολιάστε