Οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν ως μόνη λύση στο αδιέξοδο της πΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Ο χρόνος εξαντλείται για τον Ζόραν Ζάεφ και όλα δείχνουν ότι η πΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μετά το αδιέξοδο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως τις 11 ψήφους που του λείπουν στο κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Ζάεφ θα συνεχίσει να κυνηγά τις 8-9 θετικές ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -σύμφωνα και με τον επίτροπο Χαν- προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και τον όποιο κίνδυνο ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα χέρια των Σκοπιανών.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο Euronews: «Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται εκλογές, Η “Μακεδονία” είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος. Οικονομικά, η “Μακεδονία” είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι. Και ξεκάθαρα, εάν προκηρύξουμε εκλογές, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος…» ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και πρόσθεσε:

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη». Υποστήριξε δε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο ηγέτης του VMRO -DPMNE, Μίτσκοσκι κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ζητούσε… κάλπες, καλώντας τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές, και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην πΓΔΜ.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.

Παλαιότερα άρθρα: