Οι πυλώνες της απομονωμένης οικονομίας της Β. Κορέας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πυραυλικό οπλοστάσιο τελευταίας τεχνολογίας, βόμβες υδρογόνου, πολυπληθής εθνικός στρατός και πυρηνικές κεφαλές… Είναι πράγματι απορίας άξιο πως μία οικονομία απομονωμένη τελείως από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει πηγές χρηματοδότησης ενός τόσο μεγάλου πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου.

Ο λόγος, φυσικά, για τη Βόρεια Κορέα, η οποία πλέον έχει γίνει παγκόσμιο ζήτημα και πρώτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Σ.Α. του την περασμένη Δευτέρα για περαιτέρω σκλήρυνση των κυρώσεων είναι να απορεί κανείς πώς η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αυτό.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Το ΑΕΠ της Β. Κορέας είναι 28 δισ. δολάρια. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 1.800 δολάρια και την κατατάσσει στην 194η θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου και αντιστοιχεί σε μόλις 3% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της Νότιας Κορέας, που φτάνει τα 1 τρισ. δολάρια.

Πώς παράγεται το ΑΕΠ

Το 47,8% του ΑΕΠ της Β. Κορέας προέρχεται από τον τομέα της βιομηχανίας. Η κατασκευή μηχανών, προϊόντων μεταλλουργίας και όπλων, καθώς και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αφορούν ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής. Η μεταλλουργία υποστηρίζεται από τους πλούσιους ορυκτούς πόρους της Β. Κορέας. Το 31,5% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών.
Ο κλάδος των υπηρεσιών, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ο τουρισμός, ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση της Β. Κορέας προσπάθησε να αυξήσει τα έσοδά της από τον τουρισμό εγκαινιάζοντας ένα τουριστικό θέρετρο στο όρος Kumgang. Το 20,7% του ΑΕΠ προέρχεται από τη γεωργία. Οι εξαγωγές της περιλαμβάνουν προϊόντα αλιείας και γεωργικά προϊόντα, όπως ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, σόγια, βοοειδή, χοιρινό κρέας και αυγά.

Το 25% στην εθνική άμυνα

Το 15% έως 25% του ΑΕΠ της Β. Κορέας δαπανάται για την εθνική άμυνα. Το 2005 η χώρα δήλωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της αντιστοιχούσε στο 15,9% του ΑΕΠ της. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2006 ήταν περίπου 2,3 δισ. δολάρια. Η Ν. Κορέα, από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι η Β. Κορέα δαπάνησε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες κατά το 2003.

Η Β. Κορέα ξοδεύει περίπου $2000 ετησίως ανά μέλος του στρατού της. Τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια του αμυντικού προϋπολογισμού δεν είναι στην πραγματικότητα τόσα πολλά δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν 1,17 εκατομμύρια στρατιωτών. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου $2000 ανά μέλος σε σύγκριση με τα 40.000 δολάρια ανά στρατιώτη που δαπανώνται από την Κίνα και τα 420.000 δολάρια ανά στρατιώτη που δαπανώνται στις ΗΠΑ.

Οι τέσσερις βασικοί τομείς

Η οικονομία της χώρας βασίζεται σε τέσσερεις τομείς που στην ουσία υποστηρίζουν και το όραμα του Κιμ Γιονγκ Ουν για «πυρηνική αυτοκρατορία», αλλά και τη διαβίωση της χώρας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Οι πυλώνες είναι οι ακόλουθοι:

Κάρβουνο

Το μεγαλύτερο ποσό ξένου συναλλάγματος εκτιμάται πως εισέρχεται στη χώρα από τους εκατομμύρια τόνους κάρβουνου που πωλεί κάθε χρόνο στην Κίνα –αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των εξαγωγών της χώρας. Το Πεκίνο διεμήνυσε τον Φεβρουάριο πως θα σταματήσει τις εισαγωγές κάρβουνου από τη Β. Κορέα, ωστόσο οι αναλυτές κρίνουν πως πρόκειται για ακόμη μία «κούφια» κινεζική απειλή.

Υγιή αποθεματικά

Ακόμη και αν υποτεθεί πως η Κίνα θα σταματήσει όντως τις εισαγωγές κάρβουνου από τη Β. Κορέα, τα αποθεματικά της χώρας υπολογίζεται πως βρίσκονται σε τόσο καλό επίπεδο, που αρκούν για να χρηματοδοτούν τα οπλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για πολλά χρόνια ακόμη. Τα δημόσια ταμεία της Β. Κορέας γεμίζουν εδώ και χρόνια από τις εξαγωγές κάρβουνου και η αιματηρή οικονομία της κυβέρνησης της Πιονγκγιάνγκ έχει οδηγήσει τα αποθεματικά της χώρας σε επίπεδα – ρεκόρ.

Κυβερνο – επιθέσεις

Στις αρχές του 2016, η Β. Κορέα έθεσε σε εφαρμογή ακόμη ένα κερδοφόρο … επιχειρηματικό σχέδιο: τις κυβερνο – επιθέσεις σε τράπεζες! Σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky η χώρα συνδέεται με σειρά επιθέσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεκαοκτώ χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κυβερνο – ληστεία σε τράπεζα του Μπαγκλαντές που έγινε πρωτοσέλιδο τον Μάρτιο του 2016. Αντίστοιχες ληστείες έχουν καταγραφεί σε τράπεζες της Κόστα Ρίκα, της Πολωνίας και της Νιγηρίας. Για τους αναλυτές, πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο η Β. Κορέα βγάζει χρήματα, πέρα από το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Πώληση αναγκαστικής εργασίας

Η Β. Κορέα βγάζει χρήματα και από τα σύγχρονης μορφής σκλαβοπάζαρα που έχει οργανώσει. Μπορεί η ολιγάριθμη ελίτ της χώρας να ζει άνετα στην πρωτεύουσα, στην υπόλοιπη χώρα όμως οι άνθρωποι μαστίζονται από την πείνα. Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για το 2015, χιλιάδες Βορειοκορεάτες αποστέλλονται κάθε χρόνο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, μέσω της πώλησης καταναγκαστικής εργασίας και δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε ορυχεία, στην υλοτομία, καθώς και σε εργοστάσια υφασμάτων.

Απαγορεύθηκαν και οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας

Νέες σκληρότερες κυρώσεις επέβαλε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από μία αλλαγή, από την πλευρά των ΗΠΑ, στο προτεινόμενο πλαίσιο. Πέραν της επιβολής περιορισμών στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, απαγορεύθηκαν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγιάνγκ.

Τα προϊόντα αυτά αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Β. Κορέα το 2016, καθώς η αξία των εξαγωγών της ανήλθε σε 752 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην Κορέα. Σχεδόν το 80% των προϊόντων αυτών κατέληξε στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ μάλιστα προχώρησαν σε μία τροποποίηση προκειμένου να συμφωνήσει και η Κίνα με το προτεινόμενο κείμενο επιβολής κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, το κείμενο, ενώ αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου, τώρα τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1ης Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Ιανουαρίου και για περίοδο 12 μηνών. Αυτό, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σηματοδοτεί μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγιάνγκ.

Παλαιότερα άρθρα: