Οι «συγγνώμες» των Γερμανών δεν συμψηφίζονται με το τεράστιο χρέος τους στην Ελλάδα!

Διαβάστε επίσης

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ «ΚΕΙΜΗΛΙΟ» ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

Του Νίκου Ι. Νικολόπουλου(*)

Είναι έκδηλη η χαρά και η υπερηφάνεια μου, όπως και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε ευθέως και με παρρησία στον Γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ήταν καιρός, μετά από τόσα χρόνια, ο πρώτος πολίτης της χώρας να πράξει ό,τι ακριβώς επιτάσσει η ιστορία του τόπου. Άλλωστε, είναι πάνδημη η αντίληψη ότι δεν πρόκειται για αυθαίρετες και μονομερείς διεκδικήσεις.

Οι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες απαιτήσεις μας – όπως τόνισε ο κύριος πρόεδρος – είναι απολύτως σύμφωνεςμε τον διεθνή και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και ασφαλώς δεν αρκεί η συνεχώς επαναλαμβανόμενη «συγνώμη» των Γερμανών, για να συμψηφιστεί το ναζιστικό και αιματοβαμμένο πέρασμα τους από την Ελλάδα.

Η εθνικά περήφανη στάση του κ. Παυλόπουλου συμπίπτει με την περίοδο, που η χώρα προσπαθεί να επουλώσει τα πολλαπλά, βαθιά μνημονιακά τραύματα της και αναζητάει το δρόμο της επιστροφής της στην κανονικότητα.

Γενναίοι Έλληνες κράτησαν επί χρόνια ζωντανό το εθνικό αίτημα της διεκδίκησης. Σε αντίθεση με τον φόβο ή, έστω, την αμφιθυμία του πολιτικού προσωπικού απέναντι στις γερμανικές αποζημιώσεις, οι πολίτες συμμετέχουν μαζικά και ενθουσιωδώς στις εκδηλώσεις μνήμης σε ολόκληρη τη χώρα, αξιώνοντας τη δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας των ηρώων του 1940-41.

Υπό αυτή την έννοια κάθε πρωτοβουλία, που τονώνει το ηθικό του λαού γίνεται ευμενώς δεκτή.

Το ίδιο και όταν οι διπλωματικοί ελιγμοί συντείνουν στην ανόρθωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Όπλα υπάρχουν πολλά: νέα ρηματική διακοίνωση, εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης (Δίστομο, Αίγιο, Ρέθυμνο), αξιοποίηση της Έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Η πολιτική βούληση είναι το ζητούμενο!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε και το χρέος των προκατόχων του, θέτοντας προς τον Γερμανό ομόλογό του την απαίτηση της Ελλάδας για καταβολή του κατοχικού δανείου και των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Ως εκ τούτου, στο ίδιο φάσμα των εθνικών επιδιώξεων εντάσσεται και η ανάγκη να υπάρχουν εναλλακτικά πλάνα σε κάθε μείζον εθνικό ζήτημα, πολύ δε περισσότερο όταν διερμηνεύεται το κοινό αίσθημα.

Θέλω με άλλα λόγια να πω, ότι εσπευσμένα και επιπόλαια κάποιοι έψεξαν τον διπλωματικό ελιγμό του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το ακανθώδες ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, το οποίο προφανώς θα πάρει διαφορετική τροπή αν δεν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την Σκοπιανή Βουλή.

Η εναλλακτική πρόταση Καμμένου προς τις ΗΠΑ είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα ως plan B, ασχέτως αν δημοσίως και πριν αποφανθεί η Σκοπιανή Βουλή για την κύρωση ή μη της συμφωνίας, αντιμετωπίστηκε με υποκριτικό «αφορισμό», προκαλώντας αναταραχή στους κόλπους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δη την τροπή που παίρνουν και αναλόγως να τοποθετούμαστε. Αυτό πράττουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης, από την ημέρα της ίδρυσης του Χριστιανικού και Δημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος. Πιστεύουμε δε, πως κάθε επιπόλαιη και βιαστική προσέγγιση δεν εισφέρει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας.

(*)Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας

Παλαιότερα άρθρα: