Οι σύμμαχοι του Άσαντ ετοιμάζουν χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Εκατοντάδες ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έφθασαν στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες και θα ενταχθούν σύντομα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους, τη λιβανική Χεζμπολάχ, σε μια μεγάλη χερσαία επίθεση που υποστηρίζεται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με όσα δήλωσαν λιβανικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

«Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εγγύς μέλλον θα συνοδεύονται από επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του», δήλωσε μία από τις πηγές εξοικειωμένη με τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις της διένεξης.

«Είναι πιθανό οι προσεχείς χερσαίες επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην περιοχή του Ιντλίμπ και της Χάμα» πρόσθεσε η πηγή.

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι η επιχείρηση θα στοχεύει στην επανάκτηση των περιοχών που έχουν χαθεί από τους αντάρτες που πολεμούν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ.

Υπογραμμίζεται επίσης η αναδυόμενη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων βασικών συμμάχων του Άσαντ – του Ιράν και της Χεζμπολάχ – η οποία εστιάζει στην ανακατάληψη περιοχών της βορειοδυτικής Συρίας που ήρθαν υπό τον έλεγχο των ανταρτών τους περασμένους μήνες.

«Η αιχμή του δόρατος των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων άρχισε να καταφθάνει στη Συρία: Στρατιώτες και αξιωματικοί επιφορτισμένοι ειδικά για να συμμετάσχουν σε αυτή τη μάχη. Δεν είναι σύμβουλοι … πρόκειται για εκατοντάδες με εξοπλισμό και όπλα. Θα ακολουθήσουν περισσότεροι», είπε η δεύτερη πηγή. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος και ιρακινές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η άμεση ιρανική στρατιωτική υποστήριξη στον Άσαντ είχε έρθει ως επί το πλείστον με τη μορφή των στρατιωτικών συμβούλων. Το Ιράν έχει επίσης κινητοποιήσει τους σιίτες μαχητές της πολιτοφυλακής, συμπεριλαμβανομένων και των Ιρακινών και κάποιων Αφγανών, για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού ήδη από τις αρχές της σύγκρουσης.

Όπως έγινε γνωστό, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία την Τετάρτη, με στόχο περιοχές κοντά στις πόλεις Χομς και Χάμα στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου οι δυνάμεις του Ασάντ μάχονται εναντίον μιας σειράς από επαναστατικές ομάδες, αν και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει τη βάση του κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι μια συμμαχία αντάρτικων ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Νούσρα Φροντ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να καταλάβει εδάφη στην επαρχία Ιντλίμπ νωρίτερα φέτος, εκδιώκοντας εντελώς τις κυβερνητικές δυνάμεις από την περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία.

Πηγές
Reuters
CNN

Παλαιότερα άρθρα: