Έκτακτο – Οι Τουρκοκύπριοι ανοίγουν την Αμμόχωστο

Διαβάστε επίσης

Επίσημα η Τουρκοκυπριακή διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της  Αμμοχώστου, παραδίδοντας την σε διοίκηση του ΟΗΕ ώστε να επιστρέψουν οι εκτοπισθέντες Ελληνοκύπριοι.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις αναφορές που είδαν το φως τις προηγούμενες ημέρε στον τουρκικό Τύπο. Η κίνηση φέρνει για δεύτερη φορά σε αμηχανία την κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσα σε λίγες ημέρες και ενώ η Λευκωσία ετοίμαζε απάντηση μετά το άνοιγμα των μαρωνίτικων χωριών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει το σενάριο να ανοίξει η Αμμόχωστος υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση προειδοποιώντας με προσφυγή στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας επέκταση της κατοχής στο νησί.

Πλέον τα πράγματα περιπλέκονται για την Λευκωσία καθώς αν τα Βαρώσια λειτουργήσουν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και οι κάτοικοι μπορέσουν να ξαναπάρουν τα σπίτια τους, είναι βέβαιο πως πολλοί Ελληνοκύπριοι εκτοπισθέντες θα επιστρέψουν δημιουργώντας νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καμία ενημέρωση, μέχρι στιγμής, για οποιαδήποτε σχέδια από τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή των Ηνωμένων Εθνών, κληθείσα να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα. “Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ενημερωθεί για οποιαδήποτε τέτοια σχέδια”, ήταν το σχόλιο από το γραφείο του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στο ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τ/κ πηγή, που επικαλείται το δημοσίευμα που υπογράφει η δημοσιογράφος Esra Aygin, η τ/κ πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο για να ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τον έλεγχο των ΗΕ. “Δεν αληθεύει ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση. Όλη η εργασία που γίνεται αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των ΗΕ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Κανείς δεν μιλά για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ έλεγχο.” είπε η ίδια πηγή.

Παλαιότερα άρθρα: